Persoanele cu educaţie şi venituri superioare preferă alimentele mai sănătoase, plătind mai mult pentru ele, deoarece acestea au un raport energie/densitate mai scăzut - calorii mai puţine/ conţinut nutriţional ridicat -, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, relatează ivillage.com.
Dietele bazate pe alimentele care prezintă un raport energie/densitate mai scăzut sunt asociate cu riscuri mai mici de apariţie a obezităţii, a diabetului de tip 2, a maladiilor cardiovasculare şi a unor tipuri de cancer. Îmbunătăţirea calităţii dietei zilnice prin scăderea densităţii reprezintă o soluţie standard pentru controlul greutăţii corporale, prevenirea apariţiei cancerului şi pentru o stare de sănătate mai bună, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Washington.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 164 de persoane adulte din oraşul american Seattle, care şi-au declarat preferinţele şi frecvenţa consumului a 152 de tipuri de alimente şi a 22 de băuturi, precum şi dimensiunea porţiilor zilnice. Voluntarii i-au ajutat pe autorii studiului să întocmească un jurnal al dietelor lor, întins pe patru zile consecutive, şi au completat un chestionar.
Cercetătorii americani au descoperit că dietele cu un raport energie/densitate mai ridicat erau asociate cu o acumulare mai mare de grăsimi saturate şi cu o asimilare mai redusă de fibre, potasiu, vitamina A şi vitamina C. Costul mediu zilnic al dietei a fost de 6,72 dolari pe zi pentru bărbaţi şi de 6,21 dolari pentru femei, confirmând o dată în plus faptul că bărbaţii mănâncă mai mult decât femeile. În schimb, femeile cheltuiesc, în medie, 8,12 dolari la fiecare 2.000 de kilocalorii, comparativ cu 7,43 dolari cheltuiţi de bărbaţi.
Dietele bazate pe alimente ce prezintă un raport energie/densitate mai scăzut şi un conţinut nutriţional mai ridicat costă mai mult decât dietele al căror raport energie/densitate este mai mare şi cu un conţinut nutriţional mai scăzut. O calitate mai bună a dietei a fost astfel asociată cu un nivel mai mare al educaţiei şi al veniturilor. Experţii americani consideră că educaţia a reprezentat un factor mai important în această analiză decât nivelul veniturilor.
Acest studiu va fi publicat în numărul din luna mai al publicaţiei Journal of the American Dietetic Association.