În urma analizei datelor, oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că, în cazul femeilor, boala se instalează la vârste mai fragede, în ciuda faptului că acestea fumează în medie mai puţin decât bărbaţii.
„Ceea ce am aflat sugerează faptul că femeile sunt mai predispuse la a fi atacate de substanţele carcinogenice existente în ţigări”, a explicat doctorul Martin Frueh, conducătorul studiului. Colegul său, doctorul Enriqueta Felip, de la Spitalul Universitar Val d’Hebron din Barcelona, Spania, a adăugat că rezultatele studiului susţin ipoteza potrivit căreia fumatul reprezintă un risc mai mare pentru femei, comparativ cu bărbaţii. „Cancerul pulmonar nu este o boală exclusiv sau preponderent masculină, însă pericolul crescut în cazul femeilor este generat de faptul că acestea sunt mai atente la alte forme de cancer, ca de exemplu cel de sân. Totuşi, studiile de caz arată că femeile sunt mai vulnerabile decât bărbaţii la acţiunea substanţelor carcinogene conţinute în produsele pe bază de tutun”, a explicat doctorul Enriqueta Felip.
Rezultatele studiului au fost date publicităţii în cadrul Conferinţei Europene Multidisciplinare în Oncologie Toracică, organizată la Lugano, în Elveţia.