În cadrul studiului efectuat în Belgia, Italia, Germania, Polonia şi Spania, au fost analizate cazurile a 1.000 de bebeluşi născuţi în perioada 2002-2004. Micuţii au fost monitorizaţi iniţial în primul an de viaţă, fiind împărţiţi în trei categorii: unii au fost hrăniţi cu lapte praf cu conţinut scăzut de proteine, alţii au primit lapte praf cu nivel ridicat de proteine, iar alţii au fost alăptaţi. Cei încadraţi la bebeluşi alăptaţi trebuia să fie hrăniţi exclusiv cu lapte matern sau să primească maximum trei „doze” de lapte praf pe săptămână.
Următorul pas a fost monitorizarea dezvoltării copiilor până la vârsta de doi ani, fiindu-le înregistrate în mod periodic greutatea, înălţimea şi indicele de masă corporală. La vârsta de doi ani, din punct de vedere al înălţimii, nu era nici o diferenţă între cele trei categorii, însă bebeluşii care primiseră mai multe proteine aveau cea mai mare medie de greutate. Cercetătorii au sugerat ideea că aportul mai scăzut de proteine la această vârstă ar putea proteja copiii împotriva obezităţii pe măsură ce cresc.
Toţi subiecţii urmează să fie monitorizaţi în continuare, pentru a se vedea dacă această teorie se va confirma. Profesorul Berthold Koletzko, din cadrul Universităţii din München, a ţinut să explice: „Aceste rezultate scot în evidenţă importanţa promovării şi susţinerii alăptatului, datorită beneficiilor pe termen lung pe care le aduce copiilor”. Berthold Koletzko a mai spus că experimentul efectuat a arătat, de asemenea, faptul că limitarea conţinutului de proteine din laptele praf cu care sunt hrăniţi bebeluşii poate normaliza procesul de dezvoltare acolo unde este cazul şi poate reduce riscul copiilor de a suferi de supraponderabilitate şi obezitate.