Dacă simţiţi că rutina din fiecare dimineaţă vă oboseşte şi ajungeţi la serviciu frustrată din acest motiv, există câteva lucruri pe care le puteţi face pentru a alunga grijile şi pentru a nu vă încărca programul matinal.
Cel mai simplu lucru pe care îl puteţi face pentru a vă uşura viaţa dimineaţa este să pregătiţi totul de seara. Dacă aveţi copii, ajutaţi-i de seara să îşi facă ghiozdanul şi tot atunci pregătiţi-le pacheţelul şi îmbrăcămintea. Şi hainele dumneavoastră şi ale partenerului pot fi pregătite de seara, evitând astfel nebunia şi criza de timp de dimineaţă. Dacă vă număraţi printre cei care nu se pot trezi până nu beau o gură de cafea, puteţi seta filtrul de cafea să pornească la o anumită oră a doua zi dimineaţa şi astfel economisiţi timp şi vă treziţi cu aroma de cafea proaspătă. Prin urmare, pregătiţi cât mai multe de seara, pentru ca dimineaţa să aveţi mai mult timp la dispoziţie.
Ştiţi probabil că dimineaţa chiar şi 10 sau 15 minute în plus sunt preţioase, mai ales dacă aveţi anumite tabieturi fără de care nu vreţi sau nu puteţi să vă începeţi ziua. Dacă preferaţi să vă savuraţi cafeaua citind ziarul, dacă vă place să faceţi un duş prelungit sau simţiţi că nu vă merge bine dacă nu vă faceţi patul, veţi aprecia cu siguranţă câteva minute în plus, pe care le puteţi folosi pentru „urgenţe.
Copiii, resurse valoroase dimineaţa
Dacă aveţi copii, „antrenaţi-i” să se pregătească singuri dimineaţa şi să vă ajute şi pe dumneavoastră. În cazul în care ei sunt încă micuţi şi nu ajung singuri la dulapurile înalte, puneţi-le alimentele pentru micul dejun la dispoziţie. Astfel, ei îşi pot pregăti singuri masa de dimineaţă. Cei mari îşi pot prepara singuri sandvişurile, iar adolescenţii pot fi antrenaţi să pregătească micul dejun pentru toată familia, măcar o dată pe săptămână.
Oricare ar fi sarcinile pe care le atribuiţi copiilor dimineaţa, trebuie să ţineţi cont de faptul că rolul de părinte îl implică şi pe cel de educator, nu pe cel de servitor. Apelând la ajutorul copiilor dimineaţa, economisiţi şi timpul dumneavoastră, rămânând doar să îi verificaţi din când în când pentru ca totul să se desfăşoare conform planului.
Weekendul, ajutor de nădejde
Încercaţi pe cât posibil să alocaţi timp la sfârşitul săptămânii pentru a vă pregăti pentru săptămâna următoare. Gătiţi cantităţi mai mari din mâncărurile preferate de familia dumneavoastră sau preparaţi din timp meniuri rapide, pe care doar să le încălziţi în timpul săptămânii. După ce rezolvaţi problema cu mâncarea, îndreptaţi-vă atenţia asupra altui aspect important: vestimentaţia. Probabil că nu o dată s-a întâmplat să pierdeţi minute preţioase dimineaţa încercând să vă hotărâţi cu ce să vă îmbrăcaţi. Puteţi rezolva această problemă în weekend, alcătuind din timp câteva posibile combinaţii de haine. Alocaţi o jumătate de oră într-o sâmbătă sau duminică pentru a vă asigura că aveţi haine curate şi călcate, cu pantofi asortaţi. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul copiilor, pentru care pregătirea hainelor de şcoală poate deveni chiar o activitate distractivă, dacă le sugeraţi să transforme această „corvoadă” într-o prezentare de modă.
Nu vă stresaţi din cauza detaliilor
Fiecare membru al familiei are obiective şi priorităţi diferite, tocmai de aceea este indicat să organizaţi programul de dimineaţă în aşa fel încât să reflecte personalitatea şi nevoile acestora. Gândiţi-vă la lucruri ce pot fi modificate sau ajustate pe parcurs. De exemplu, e nevoie ca fiica dumneavoastră să aibă mereu în păr funde asortate cu restul ţinutei sau poate merge la şcoală şi cu părul strâns simplu cu un elastic. Este vorba aici de micile detalii asociate fiecăruia din familie, care pot fi menţinute zilnic sau pot fi trecute cu vederea. Pentru fiecare poate fi nevoie de mici ajustări, motiv pentru care e bine să alocaţi timp şi resurse de energie.