Persoanele a căror faţă se înroşeşte după ce beau alcool prezintă riscuri să se îmbolnăvească de cancer esofagian, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista PLoS Medicine, informează bbc.co.uk.
Aproximativ 8% din populaţia lumii, în principal persoanele originare din Asia de Est, suferă din cauza unui deficit de enzime care produce înroşirea feţei în momentul în care consumă alcool.
Studiul realizat de National Institue on Alcohol Abuse and Alcoholism a relevat faptul că persoanele care prezintă acest deficit de enzime, chiar dacă beau alcool în cantităţi moderate, prezintă riscuri sporite de apariţie a cancerului esofagian.
Autorii acestui studiu consideră că aceste persoane ar trebui să beneficieze de o monitorizare atentă şi să facă radiografii în mod regulat.
Înroşirea feţei după consumul de alcool este cauzată de o deficienţă moştenită a enzimei denumită aldehid-dehidrogenaza 2 (ALDH2).
Cercetătorii britanici, împreună cu o echipă de experţi japonezi, au descoperit că indivizii care au o genă inactivă, ce provoacă deficienţa de ALDH2, sunt expuşi unui risc de 6-10 ori mai mare de a suferi de cancer esofagian, comparativ cu indivizii care prezintă enzima ALDH2 în cantităţi suficiente, în condiţiile în care cele două grupuri au consumat cantităţi egale de alcool.
Cercetătorii au considerat că un consum mic de alcool constă într-o cantitate de până la 250 de mililitri pe săptămână, consumul moderat până la 500 de mililitri pe săptămână, iar consumul excesiv trece de 500 de mililitri săptămânal.
În Marea Britanie, Departamentul de Sănătate recomandă bărbaţilor o doză maximă de 30 - 40 de mililitri de alcool pe zi, iar femeilor o doză maximă de 20 - 30 de mililitri de alcool pe zi.
În prezent, specialişti consideră că există 540 de milioane de persoane în lume care prezintă acest risc. Cancerul esofagian este una din cele mai periculoase forme ale acestei maladii, cu o rată de supravieţuire de 12-31% în primii patru-cinci ani după diagnosticare.