Copiii de vârstă preşcolară care sforăie sunt predispuşi la depresie şi anxietate, având riscuri mai mari de a dezvolta probleme legate limbaj şi de capacitatea de concentrare, comparativ cu prietenii lor de aceeaşi vârstă care nu sforăie, se arată într-un studiu, citat de Reuters.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 43 de preşcolari care sforăie cel puţin o dată sau de două ori pe săptămână, potrivit informaţiilor oferite de părinţii lor, şi pe 46 de preşcolari care nu sforăie. Astfel, cercetătorii au descoperit că cei care au probleme de respiraţie în timpul somnului prezintă o probabilitate mai mare de a dezvolta pe viitor depresii şi anxietăţi.
În total, 22% dintre copiii care sforăie suferă de tulburări de dispoziţie suficient de severe, justificând astfel consultarea lor de către un medic specialist.
Potrivit unui raport efectuat în baza acestui studiu, publicat în Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, copiii care sforăie sunt mai predispuşi să sufere şi de alte tipuri de tulburări ale somnului - precum coşmaruri, vorbitul în somn sau insomnie.
Sforăitul este un simptom obişnuit al tulburărilor respiraţiei din timpul somnului, cauzat de obstrucţionarea căilor nazale superioare. Cunoaşterea impactului avut asupra sănătăţii mintale şi a dezvoltării individuale de tulburările respiratorii din timpul somnului, în cazul copiilor de vârstă preşcolară, îi va ajuta pe medicii pediatri şi pe ceilalţi specialişti din domeniul sănătăţii să identifice şi să trateze aceste probleme în timp util.