Injecţiile cu celule suşă, care vor fi ghidate prin organism cu ajutorul unor brăţări magnetice, vor putea să repare oasele fracturate, potrivit unui studiu recent efectuat de cercetătorii britanici de la Keele University, informează dailymail.co.uk.
După ce au ajuns în zona afectată de maladiile osoase sau la locul fracturii, celulele suşă se transformă şi devin cartilagii sau ţesuturi osoase noi. "Scopul nostru final este să putem repara cartilagiile afectate şi oasele fracturate", a declarat Alicia El Haj, profesor la Keele University din Marea Britanie. Această tehnică nouă le va permite medicilor să folosească, în viitor, o simplă injecţie cu celule suşă pentru a trata fracturile osoase.
Cercetătorii britanici au obţinut ţesut nou de măduvă osoasă în testele efectuate pe şoareci şi, în prezent, încearcă să repare zonele osoase fracturate, într-un nou studiu efectuat pe capre. "Sperăm să putem desfăşura teste clinice de amploare pe oameni în următorii cinci ani", a explicat Alicia El Haj.
Noul tratament revoluţionar se bazează pe celule suşă - celule speciale din organism care au capacitatea să se transforme în orice tip de celule - care sunt extrase, în prealabil, din măduva osoasă a pacientului.
Aceste celule sunt implantate, după extragere, cu particule magnetice, iar apoi sunt injectate în organism. Un magnet, în formă de brăţară, este folosit pentru a le ghida prin organism spre zona afectată. Câmpul magnetic serveşte totodată ca declanşator pentru celulele suşă, care încep să se transforme în ţesut osos şi în cartilagii noi.
Acest tratament poate fi folosit pentru orice tip de fractură şi reprezintă o soluţie alternativă la clasicele intervenţii chirurgicale prin care se fixează tije metalice. De asemenea, va folosi şi la tratarea pacienţilor afectaţi de osteoporoză.
În plus, pacienţii vor putea să beneficieze de aceste injecţii în orice spital, evitându-se astfel costurile ridicate de spitalizare, cauzate de o eventuală intervenţie chirurgicală.
"E cu adevărat ieftin. Nu implică medicamente scumpe. Particulele magnetice sunt ieftine. Este o idee extraordinară", a explicat Alicia El Haj.
O altă echipă de medici britanici au folosit cu succes terapia bazată pe celulele suşă pentru tratarea pacienţilor suferind de diverse afecţiuni ale şoldului. Tehnica medicilor de la Southampton University combină propriile celule suşă ale pacientului cu celulele extrase din măduva osoasă a donatorului pentru a trata oasele fracturate, care, altfel, ar fi avut nevoie să fie fixate prin tije şi şuruburi metalice.
Deşi au fost trataţi doar patru pacienţi până în prezent prin această metodă, oamenii de ştiinţă consideră că noul procedeu reprezintă un pas important făcut înainte pentru descoperirea unui tratament eficient, ieftin şi nedureros de vindecare a fracturilor şi a maladiilor osoase.