Cu cât circumferinţa taliei unei persoane este mai generoasă, cu atât este mai mare riscul declanşării unei crize cardiace, pentru bărbaţii şi femeile de vârstă mijlocie şi de vârsta a treia, potrivit unui studiu publicat în ediţia online a revistei Circulation, informează AFP.
Cercetătorii americani au analizat rezultatele a două studii efectuate în Suedia, pe 36.873 de femei cu vârstele de 48-83 de ani şi pe 43.487 de bărbaţi cu vârstele între 45 - 79 de ani, care au completat un chestionar în care au menţionat înălţimea, greutatea şi circumferinţa taliei.
În timpul perioadei de monitorizare, care a durat şapte ani (ianuarie 1998 - decembrie 2004), 382 de femeile participante la acest studiu au suferit prima lor criză cardiacă, din care 357 au fost spitalizate şi 25 au decedat. În cazul bărbaţilor, 718 au suferit primul lor atac de cord. Dintre aceştia, 679 au fost spitalizaţi şi 39 au decedat.
Analizând răspunsurile voluntarilor, autorii acestui studiu au relevat faptul că 34% dintre femei erau supraponderale şi 10% erau obeze. În cazul bărbaţilor, 46% erau supraponderali şi 10% erau obezi.
"Indiferent de criteriile luate în calcul, indicele mesei corporale sau IMC (greutatea împărţită la pătratul înălţimii) sau circumferinţa taliei, am constatat că o greutate prea mare este întotdeauna legată cu o frecvenţă mai mare a crizelor cardiace", a explicat Emily Levitan de la centrul medical Beth Israel Deaconess din Boston, principalul autor al acestui studiu.
O analiză mai fină a datelor arată că pentru femeile care au un IMC de 25, considerat limita superioară acceptabilă, dar cu o circumferinţă a taliei care depăşeşte cu 10 centimetri dimensiunea medie, atunci riscul de declanşare a unei crize cardiace creşte cu 15%. Femeile care au un IMC de 30 se confruntă cu un risc mai mare cu 18%.
În cazul bărbaţilor, un IMC de 25 şi o circumferinţă a taliei mai mare cu 10 centimetri faţă de medie, riscul declanşării unei crize cardiace creşte cu 16%, iar când IMC-ul este de 30, atunci acest risc creşte cu 18%.