Consumul zilnic de broccoli poate să ofere o protecţie eficientă împotriva cancerului stomacal, potrivit unui studiu recent al cercetătorilor americani, publicat în revista Cancer Prevention Research, informează dailymail.co.uk.
O substanţă din broccoli, sulforafan, poate activa un număr de gene antioxidante şi enzime din celulele sistemului imunitar. Aceeaşi substanţă stimulează producerea în intestine a unor enzime care asigură protecţie împotriva substanţelor inflamatoare care provoacă distrugerea lanţului ADN.
Cantitatea zilnică de broccoli recomandată de cercetătorii de la Şcoala de medicină a Universităţii John Hopkins este de 70 de grame.
Oamenii de ştiinţă ştiu de mult timp că sulforafanul acţionează ca un antibiotic puternic împotriva Helicobacter pylori, o bacterie care provoacă gastrită, ulcer şi cancer stomacal.
În timpul acestui studiu, o echipă internaţională de cercetători a decis ca jumătate din voluntari să primească o porţie zilnică de plante tinere de broccoli, iar cealaltă jumătate a primit lucernă, care nu conţine sulforafan.
Cercetătorii au descoperit faptul că nivelul substanţei HpSA, un marker al Helibacter pylori, a scăzut cu 40% la voluntarii care au primit broccoli, în timp ce în grupul voluntarilor care au primit lucernă nu s-a înregistrat nici o modificare. Plantele tinere de broccoli s-au dovedit a fi mai eficiente decât tulpinile adulte, deoarece au o concentraţie mai mare de sulforafan.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasat Helicobacter pylori în categoria agenţilor cancerigeni. Această bacterie se dezvoltă în pereţii interni ai stomacului, iar oamenii de ştiinţă declară că ea afectează aproape jumătate din populaţia de pe Terra. Bacteria Helicobacter pylori are o formă de tirbuşon şi a fost asociată de multă vreme cu ulcerul stomacal, ce poate fi tratat, adeseori, cu antibiotice.