Potrivit acestui studiu, o porţie zilnică de ciuperci proaspete reduce riscul de apariţie a cancerului mamar cu până la două treimi.
Cercetătorii au relevat faptul că femeile care consumă 150 de grame de ciuperci proaspete în fiecare zi sunt cu 64% mai puţin predispuse de a dezvolta tumori mamare. Ciupercile uscate au un efect protector mai puţin eficient.
Studiul, desfăşurat în China, a relevat faptul că femeile care au combinat dieta bazată pe ciuperci proaspete cu consumul regulat de ceai verde au beneficiat de o protecţie şi mai mare.
Riscul de apariţie a tumorilor mamare în cadrul acestui grup a fost redus cu aproape 90%.
Cercetătorii au declarat, totuşi, că acest studiu nu dovedeşte faptul că ciupercile stopează cancerului şi că, în acest moment, este nevoie de studii suplimentare pentru a continua şi confirma rezultatele acestui studiu.
Testele de laborator, efectuate pe animale, au demonstrat că ciupercile prezintă anumite proprietăţi antitumorale şi că stimulează apărarea sistemului imunitar din organism.
Câteva dovezi clinice sugerează faptul că ciupercile acţionează într-un mod similar cu medicamentele administrate împotriva cancerului mamar, care blochează organismul în acţiunea lui de a produce hormonul estrogen, cu rol de hrănire a celulelor canceroase.
În luna februarie, cercetătorii din California au început un test pentru a observa dacă extractul de ciuperci, administrat de două ori pe zi, timp de o lună, le ajută pe supravieţuitoarele cancerului mamar să rămână sănătoase.
Aproximativ 40.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, în fiecare an, în Marea Britanie. Această maladie afectează una din nouă femei din lume, la un anumit moment din viaţa lor. Specialiştii consideră că dieta reprezintă un factor-cheie.
Experţii de la University of Western Australia din Perth au studiat peste 2.000 femei chineze şi au constatat că rata îmbolnăvirilor cu cancer mamar este de 4-5 ori mai mică în China decât în ţările occidentale.