Primăvara reprezintă, de regulă, perioada din an în care foarte multe persoane se gândesc la un nou început, îşi amintesc de nevoia de a renunţa la fumat, rememorând, totodată, şi eşecurile amare pe care le-au înregistrat, în trecut, în tentativele lor anterioare.
Specialiştii britanici au elaborat o listă cu cinci soluţii practice care să îi ajute pe fumători să uite de fumat şi să reuşească să renunţe definitiv la acest viciu.
1) Găsirea unui nou hobby, o activitate la care fumătorii s-au gândit în trecut şi pe care şi-au dorit întotdeauna să o practice, precum echitaţia, pictura sau ciclismul. În acest fel ei nu se vor mai gândi la nevoia de a fuma şi îşi vor completa, totodată, personalitatea, cu ajutorul acestor activităţi auxiliare.
2) Decizia de a nu lenevi şi de a fi tot timpul ocupat, chiar dacă acest lucru se rezumă la îndeplinirea acelor sarcini care au fost amânate, sistematic, în ultimele luni. Fie că este vorba de rearanjarea cărţilor, a caietelor şi a CD-urilor pe birou sau de curăţarea hainelor din garderobă, aceste activităţi le vor ţine fumătorilor mintea ocupată.
3) Alegerea unui prieten şi folosirea lui pe post de "linie de consultanţă telefonică". De fiecare dată când o persoană fumătoare simte nevoia să fumeze, va putea să îşi sune cel mai bun prieten şi să vorbească cu el despre această nevoie. Totodată, pentru a face lucrurile mai interesante, prietenul va putea să aleagă o pedeapsă, pentru fiecare apel telefonic recepţionat.
4) Alocarea unui interval de cinci minute, în fiecare zi, pentru a calcula sumele de bani economisite prin decizia de a nu fuma în săptămâna anterioară.
5) Depunerea unei monede de 1 Euro într-o puşculiţă, de fiecare dată când persoana fumătoare simte nevoia să fumeze, iar la sfârşitul fiecărei săptămâni, să doneze aceste sume diverselor organizaţii de caritate, de cercetare împotriva cancerului.