Oamenii de ştiinţă au obţinut plante de tutun folositoare, după ce, prin încrucişări repetate în laborator a unor plante modificate genetic, au rezultat exemplare care conţin o substanţă ce vindecă diabetul de tipul 1, informează Reuters.
Această descoperire reprezintă cea mai nouă cucerire a ştiinţei în domeniul incipient al agriculturii moleculare, oferind alternative mai ieftine de producere a unor medicamente naturale şi vaccinuri, decât metodele tradiţionale.
Cercetătorii europeni au declarat că au obţinut plante de tutun care conţin o proteină antiinflamatorie foarte eficientă, denumită interleukin-10 (IL-10), care îi ajută pe pacienţii dependenţi de insulină, bolnavi de diabetul de tipul 1, sau care suferă de alte maladii autoimunitare.
O serie de companii agrochimice, inclusiv concernele Bayer şi Syngenta, au încercat să găsească metode de producere a proteinelor complexe în plante, dar progresele înregistrate au fost mici. În prezent, medicamentele care conţin anticorpi şi diverse vaccinuri sunt produse cu ajutorul culturilor de celule şi al fermenţilor din recipiente de oţel.
Mario Pezzotti, de la Universitatea din Verona, coordonatorul acestui studiu ce a fost publicat în revista BMC Biotechnology, consideră că noile medicamente ar putea să crească mult mai eficient pe câmp, deoarece plantele reprezintă cei mai ieftini producători de proteine din lume.
Cercetătorii au studiat şapte plante din lumea întreagă, dar planta de tutun este, de departe, unul dintre favoriţi.
"Tutunul este o plantă fantastică, deoarece este uşor de modificat genetic şi ea se poarte regenera cu uşurinţă pornind de la o singură celulă", a explicat Pezzotti. Grupul lui de cercetători a atras atenţia gigantului Philip Morris, care a sponsorizat conferinţa despre medicina pe bază de plante, organizată în Verona, în iunie 2008.
Pezotti şi colegii săi, care au primit finanţare din partea Uniunii Europene, intenţionează să ofere drept hrană aceste plante unor şoareci care suferă de maladii autoimunitare, pentru a studia modul în care aceştia răspund la tratament.
În etapa finală a studiului, cercetătorii doresc să verifice dacă dozele mici şi repetate din aceste plante pot să prevină apariţia diabetului la oameni, atunci când ele sunt administrate împreună cu o altă substanţă produsă de planta de tutun, glutamatdecarboxilaza (GAD65).
Compania farmaceutică suedeză Diamyd testează deja prin teste clinice un vaccin împotriva diabetului, produs pe bază de GAD65.
Agricultura moleculară nu a obţinut încă primul succes comercial, deşi compania israeliană Protalix Bio Therapeutics efectuează, în prezent, teste clinice avansate, cu o enzimă împotriva maladiei Gaucher, obţinută într-o cultură de celule de morcovi.
Compania Protalix urmează să ceară aprobarea de comercializare în Statele Unite şi în Israel, în al patrulea trimestru al anului 2009.