Ceaiul rece este o băutură ideală, şi nu doar pentru faptul că este uşor de preparat, de depozitat şi de servit, ci şi pentru că poate avea o aromă pe placul fiecăruia.
Ceaiul se numără printre puţinele băuturi care se consumă cu plăcere atât în anotimpurile calde, cât şi în cele răcoroase. În sezonul rece, ne putem delecta cu o ceaşcă de ceai fierbinte, care ne încălzeşte şi ne conferă o stare specială, iar când afară este cald, ceaiul rece este cea mai bună alegere pentru hidratare.
Reţeta de bază pentru prepararea ceaiului rece este foarte simplă. Pentru a obţine o carafă de băutură se folosesc cinci pliculeţe de ceai, la care se adaugă apă cât încape într-un ceainic obişnuit. Pentru prepararea concentratului puteţi folosi ceai negru, verde sau orice fel de ceai de plante. Ceaiul se opăreşte, iar după ce se răceşte, pliculeţele se scot. Acest amestec este foarte concentrat şi ajunge pentru prepararea unui litru de ceai rece. Peste acest concentrat se toarnă apă, apoi recipientul se dă la frigider. Se serveşte în pahare înalte şi mari, în care se poate adăuga gheaţă. Ceaiul rece se face mai concentrat pentru că în acest fel băutura rămâne gustoasă şi după ce se diluează prin adăugarea cuburilor de gheaţă.
Ceai rece în combinaţie cu suc de fructe
Dacă doriţi să beţi ceai rece cu o anumită aromă, trebuie să ştiţi că există câteva modalităţi de a adăuga savoare acestei băuturi, şi operaţiunea nu durează decât un minut. Întâi adăugaţi zahăr, în funcţie de preferinţele dumneavoastră, apoi alegeţi aroma pe care o doriţi.
Una sau două ceşti de suc de fructe preparat în casă şi adăugat în amestecul concentrat preparat iniţial vor da ceaiului suficient de mult gust încât să vreţi să beţi şi a doua cană. Sucul de lămâie, de mere, de rodii, de cireşe, de portocale sau de mure în amestec cu ceaiul prezintă un dublu avantaj: în primul rând conferă un gust deosebit băuturii, iar în al doilea rând are beneficii pentru sănătate, căci un plus de vitamina C şi B nu strică niciodată, dimpotrivă.
Ceaiul cu gheaţă este la fel de gustos ca şi cel cald
Dacă vreţi să obţineţi o băutură şi mai sănătoasă, puteţi folosi ceai verde în loc de ceai negru. Aşa cum se ştie deja, ceaiul verde este cunoscut pentru cantitatea mare de antioxidanţi pe care o conţine. În plus, este foarte fin şi se obţine un gust plăcut dacă este combinat cu diverse soiuri de mentă sau cu alte condimente „înţepătoare”. Dacă preferaţi ceaiul rece mentolat, puteţi „arunca” mai multe fire de mentă în recipientul în care lăsaţi ceaiul concentrat să se „aşeze”.
În plus, una dintre cele mai simple metode de a conferi o anumită aromă ceaiului rece este să amestecaţi un pliculeţ cu aroma preferată printre plicurile de ceai cu care preparaţi concentratul. Există o sumedenie de amestecuri de ceaiuri originale şi, în plus, ceaiul rece este la fel de gustos ca şi cel cald.
Reţetă pentru ceai de scorţişoară
Pentru a prepara un delicios ceai rece cu aromă de mere şi scorţişoară, amestecaţi şase plicuri de ceai, două mere tăiate felii, două lămâi feliate şi un beţişor de scorţişoară într-un recipient de doi litri plin cu apă fiartă. Lăsaţi amestecul să se „aşeze” timp de 15 minute, apoi aşteptaţi până când ceaiul se răceşte. Fructele pot fi lăsate în ceai sau pot fi scoase, în funcţie de preferinţele fiecăruia.
Dacă vreţi să obţineţi o băutură mai simplă şi mai puţin aromată, atunci puteţi prepara ceai simplu cu aromă de scorţişoară, de lămâie sau de mere sau o combinaţie între două dintre ingrediente.