Unul dintre autorii acestui studiu a declarat că echipa medicilor trebuie să perfecţioneze formula acestui gel microbicid înainte de a se trece la testele pe subiecţi umani, pentru a evalua efectele medicamentului asupra transmiterii virusului HIV la oameni.
Produsul, un gel vaginal, se numeşte Glycerol monolaurate (GML) şi este deja utilizat pe scară largă ca agent antimicrobian în industria alimentară şi în industria cosmetică.
Gelul a fost testat pe macaci, pentru a se stabili proporţia de infectare cu virusul simian (SIV- virusul imunodeficienţei simiene), echivalentul virusului HIV la maimuţe. 80% dintre exemplarele care nu au fost tratate cu acest medicament au contractat virusul SIV, în schimb animalele care au fost tratate cu acest gel microbicid au fost protejate.
Paradoxal, gelul blochează, la nivelul mucoasei genitale, reacţia de apărare naturală împotriva virusului, neutralizând anumite molecule (chemokine). El previne, în acest fel, afluxul, la locul infectării, de celule T, de care virusul se foloseşte pentru a se extinde în organism.
Cercetătorii consideră că acest gel are mari şanse să fie eficient şi împotriva transmiterii pe cale sexuală a virusului uman HIV, modul predominant de contractare a acestuia la nivel mondial.
Din cele peste 33 de milioane de persoane infectate cu virusul HIV sau care au deja maladia SIDA în stare cronică, 67% provin din Africa subsahariană. Femeile reprezintă aproape 60% din numărul persoanelor infectate, în acest "epicentru" al pandemiei SIDA.
În lipsa unui vaccin preventiv eficient, medicii consideră că un agent microbicid ar putea să salveze milioane de vieţi, dar, până în prezent, produsele testate pe femei au avut rezultate dezamăgitoare.