Specialiştii au relevat faptul că ouăle conţin o proteină care are acelaşi efect cu medicamentele prescrise pentru scăderea tensiunii arteriale.
Acest studiu a fost publicat la doar câteva zile după ce un alt studiu a "desfiinţat" mitul potrivit căruia ouăle cresc riscul de producere a infarctelor.
Medicamentele prescrise de medici scad tensiunea arterială prin anihilarea acţiunii hormonului angiotensin care produce îngustarea vaselor de sânge din organism.
Cercetătorii de la Universitatea Alberta din Canada au relevat faptul că, atunci când ouăle intră în contact cu enzimele gastrice, eliberează o proteină care acţionează în acelaşi fel cu medicamentele prescrise. Ouăle prăjite s-au dovedit deosebit de eficiente în blocarea acţiunii hormonului angiotensin, potrivit testelor efectuate în laborator.
Cercetătorii, al căror studiu a fost comandat de reprezentanţii din industria cărnii de pasăre şi a ouălor, au declarat că sunt necesare studii suplimentare, pentru a observa efectele în afara laboratorului şi asupra organismului uman.
Cercetătorii de la British Nutrition Foundation au anunţat că tipul de colesterol conţinut în ouă are efecte minime asupra riscului de apariţie a maladiilor cardiace.
Grăsimile saturate, şi nu colesterolul din ouă, reprezintă principala cauză de creştere a colesterolului din sânge. Fumatul, obezitatea şi lipsa exerciţiilor fizice influenţează şi ele în mod negativ nivelul grăsimilor din sânge, al colesterolului şi riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.
British Heart Foundation a renunţat la recomandarea făcută în 2005 care sfătuia publicul să nu consume mai mult de trei ouă într-o săptămână. În pofida renunţării la această recomandare, britanicii respectă încă vechea limită recomandată.
( 5 mar 2009, 21:02:45
Cum de s-a ajuns la concluzia idioata ca mancatul de oua contribuie la scaderea tensiunii, judecati singuri. In plus, nu uitati ca banii de studiu au venit de la producatorii de oua!