Medicii francezi au pus la punct o veritabilă "fişă tehnică" a acestei afecţiuni, în cadrul unui program de informare şi de prevenire a populaţiei, prin alcătuirea unui set complet de întrebări şi răspunsuri.
Ce este apendicita?
Apendicita este determinată de inflamarea unui mic diverticul intestinal, situat la joncţiunea dintre intestinul subţire cu intestinul gros. Ea apare cel mai adesea în adolescenţă sau în perioada de tinereţe a vieţii adulte, dar se poate declanşa la orice vârstă. În cele mai multe cazuri este vorba de o afecţiune benignă. În lipsa unui diagnostic medical şi fără tratament de specialitate, apendicele infectat poate să plesnească, provocând inflamarea zonei peritonale (peritonită). În acest caz pot să apară numeroase complicaţii, ajungându-se uneori până la septicemie.
Care sunt cauzele?
Deoarece una din extremităţile apendicelui este închisă, bucăţile de alimente se pot acumula în acea zonă şi pot să provoace infecţia. Mai rar, şi alte maladii pot să provoace crize de apendicită: tumori, inflamaţii ale intestinului, prezenţa corpurilor străine, etc. Medicii precizează că nu toate cauzele apendicitei sunt cunoscute, iar declanşarea acestei afecţiuni este uneori inexplicabilă.
Care sunt simptomele?
O durere foarte puternică, mai întâi difuză, iar apoi localizată la nivelul fosei iliace drepte. Însă, apendicele nu este amplasat întotdeauna în acelaşi loc pentru toate persoanele, durerea putând fi deci resimţită în unele cazuri în alte zone ale abdomenului. La aceasta se adaugă febră moderată, cu valori cuprinse între 37,5°C şi 38,5°C, în medie, greaţă, senzaţia de vomă, senzaţie de stomac contractat şi dur la palpare, dureri în timpul mersului, constipaţie. În general, simptomele se manifestă cu puţin timp înainte de declanşarea crizei (6-12 ore). Apendicita poate să evolueze şi de o manieră cronică, pacientul resimţând dureri sporadice timp de mai multe luni, sau chiar ani, care se termină, de regulă, printr-o criză acută şi o intervenţie chirurgicală.
Care este tratamentul?
Tratamentul medical care se impune este o apendicectomie de urgenţă. În prezent, operaţia poate fi realizată şi prin celiochirugie, o procedură mai puţin invazivă, care produce cicatrice mult mai mici. În cazul peritonitei, medicul trebuie să efectueze toaleta completă a zonei peritonale. Îngrijirile post-operatorii sunt banale, iar pacientul poate să fie externat după 4-5 zile.
Pe cine trebuie să consultaţi?
Consultaţi medicul de familie sau adresaţi-vă serviciului de urgenţe al celui mai apropiat spital.