Nu este vorba despre o pastă de dinţi pe bază de soia, ci de o alimentaţie bogată în soia, un produs natural, sută la sută vegetal şi fără colesterol. Potrivit unui studiu realizat în Japonia, pe un eşantion de aproximativ 4.000 de studenţi, se pare că soia are efecte benefice asupra sănătăţii dentare. Studiul a fost publicat în revista de ştiinţă BioMed Central Park Health. Soia şi isoflavonul, o substanţa conţinută de aceasta, protejează, fără nici o îndoială, împotriva anumitor afecţiuni ale gingiilor şi maxilarului.
Inflamaţii cronice
Afecţiunile parodontale sunt nişte inflamaţii cronice ale gingiilor sau maxilarului şi mandibulei. Aceste maladii pot atrage după sine sângerări ale gingiilor, dezlipirea dinţilor de gingii şi chiar, în cel mai rău caz, putrezirea gingiilor şi căderea dinţilor. Cauza constă, în majoritatea cazurilor, în placa bacteriană.
Principalele măsuri de precauţie care trebuie luate în vederea prevenirii acestor afecţiuni constau în perierea regulată şi corectă a dinţilor şi în folosirea unei aţe dentare. În plus, este importantă evitarea fumatului, vizita periodică la medicul stomatolog şi, nu în ultimul rând, menţinerea unei alimentaţii echilibrate.
Sistemul imunitar joacă şi el un rol de seamă în prevenirea acestor maladii. Isoflavonul conţinut de soia este din ce în ce mai des relaţionat cu un efect salutar asupra sistemului imunitar. De aceea, cercetătorii japonezi au studiat influenţa pe care soia o are asupra acestor afecţiuni.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 4.000 de studenţi japonezi voluntari, cu vârste cuprinse între 18 şi 22 de ani. Un chestionar a permis obţinerea unui tablou cu obiceiurile alimentare ale studenţilor. Potrivit acestuia, opt la sută dintre ei sufereau de o afecţiune parodontală.
Studenţii care consumau multă soia, în medie 86,5 grame pe zi, au prezentat cu 37 la sută mai puţine riscuri de a avea o afecţiune decât studenţii care consumau puţină soia, în medie 13,1 grame pe zi. Integrând în această analiză influenţa spălării dinţilor şi a tutunului, efectele benefice ale consumului de soia sunt demonstrate.
Rezultate încurajatoare
Acesta este primul studiu realizat cu privire la relaţia care există între soia şi sănătatea dentară. Rezultate sunt considerate destul de încurajatoare, în special de societăţile care propun produse pe bază de soia. Reprezentanţii acestor societăţi consideră totuşi că este necesară o cercetare mai aprofundată pentru a se putea obţine o imagine mai clară şi mai detaliată a influenţei pozitive pe care o are soia asupra sănătăţii dentare.
Produsele pe bază de soia se încadrează perfect într-o alimentaţie echilibrată. Faptul că acest studiu scoate la iveală efectele benefice ale produselor pe bază de soia asupra sănătăţii dentare reprezintă un atu.