Consumul de calciu reduce riscul de apariţie a cancerului la colon şi a altor tumori ale tubului digestiv, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, publicat în revista americană Archives of Internal Medicine, informează AFP.
La acest studiu, care a durat şapte ani şi care a fost realizat de cercetătorii de la Institutul Naţional de Oncologie din Statele Unite, au participat 293.907 bărbaţi şi 198.903 femei, cu vârste între 50 şi 71 de ani.
"Atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, consumul de produse lactate, de alte alimente bogate în calciu şi de suplimente cu calciu a fost asociat cu o scădere a riscului de apariţie a cancerului la nivelul tubului digestiv", au declarat autorii studiului.
Astfel, femeile care au consumat cele mai mari cantităţi de calciu (1.881 miligrame pe zi) au prezentat un risc de îmbolnăvire de cancer cu 23% mai scăzut decât cele care au consumat cele mai mici cantităţi de calciu (494 miligrame pe zi). Scăderea acestui risc a fost mult mai evidentă în cazul cancerului la colon.
De asemenea, bărbaţii care au consumat cele mai mari cantităţi de calciu (în jur de 1.530 de miligrame pe zi) au prezentat un risc diminuat cu 16% de a dezvolta cancer colorectal, comparativ cu cei care consumau cele mai mici cantităţi de calciu (526 miligrame pe zi), au precizat autorii studiului.
În schimb, consumul regulat de calciu nu pare să aibă nici o legătură cu scăderea frecvenţei cancerelor de prostată, mamar, şi a celorlalte tumori canceroase din afara organelor sistemului digestiv.
Calciul s-a dovedit eficient în frânarea procesului de creştere anormală a ţesuturilor şi în stimularea procesul de reconstrucţie normală a celulelor din tractul gastrointestinal şi de la nivelul sânilor.
În plus, calciul reduce eventualele leziuni la nivelul mucoasei intestinului gros.