Studiul, condus de Rachel Lampert, de la Universitatea Yale din New Haven (SUA), a fost efectuat pe 62 de pacienţi suferind de diverse maladii cardiace.
Studiul a început la trei luni după ce voluntarilor li se implantaseră defibrilatoare cardiace. Acest dispozitiv detectează oscilaţiile periculoase ale ritmului cardiac şi produce un mic şoc electric pentru ca bătăile inimii să revină la un ritm normal.
Participanţii la acest studiu au fost supuşi unui exerciţiu ce a constat în povestirea unei experienţe recente care i-a supărat foarte tare. În acest timp, cercetătorii au analizat evoluţia undei T, prin intermediul electrocardiogramelor, prin care se măsoară instabilitatea electrică în miocard.
Cardiologii au monitorizat evoluţia pacienţilor de-a lungul următoarelor trei zile, pentru a vedea care dintre ei va suferi din cauza aritmiei cardiace sau a unei opriri a miocardului, fapt care ar fi necesitat un şoc electric produs de defibrilatorul implantat.
Specialiştii au constatat că pacienţii cu cea mai mare instabilitate electrică (unda T), provocată de accesele de furie, prezentau un risc de 10,8 ori mai mare de a suferi crize de aritmie potenţial fatale pe parcursul celor trei ani cât a durat acest studiu.
Specialiştii au declarat că sunt necesare studii mai aprofundate pentru a stabili dacă undele T, provocate de furie, ar putea avea o aplicaţie clinică.
Anual, numai în Statele Unite, peste 400.000 de persoane mor subit în urma unor crize cardiace, potrivit American College of Cardiology.
Studiul a fost publicat în Journal of the American College of Cardiology.