Cercetătorii au crezut iniţial că abilitatea alicinului de a elimina radicalii în mod eficient s-ar putea datora unei descompuneri a acestei substanţe. Prin urmare, au efectuat o serie de experimente cu alicin produs pe cale artificială. Testele au arătat că există un acid care se produce în momentul descompunerii rapide a alicinului şi care reacţionează cu radicalii.
"Am constatat că alicinul trebuie să se descompună pentru a putea genera un antioxidant puternic. Reacţia dintre acidul sulfenic şi radicalii liberi este extrem de rapidă şi durează exact cât cele două molecule intră în contact. Nici un alt compus, natural sau sintetic, nu reacţionează la fel de repede ca antioxidanţii", a explicat profesorul Derek Pratt, expert în chimia radicalilor liberi. Acesta este de părere că există o legătură între reactivitatea acidului sulfenic şi beneficiile medicale ale usturoiului. "Deşi usturoiul este folosit de mii de ani în medicina naturistă şi există o gamă variată de suplimente alimentare pe bază de usturoi, până acum nu s-a putut spune clar de ce face minuni pentru sănătate. Cred că echipa noastră a făcut primul pas descoperind mecanismul chimic ce ar putea explica beneficiile usturoiului", a mai spus doctorul Pratt.