Oamenii se bazează pe vedere mai mult decât pe orice alt simţ, dar cu toate acestea mulţi dintre ei fac prea puţine pentru a-şi proteja ochii şi pentru a-i menţine sănătoşi. Iată ce puteţi face pentru a avea grijă de ochii şi vederea dumneavoastră.
În primul rând este foarte important să mergeţi periodic la un control oftalmologic. Multe persoane uită să facă un astfel de control, considerând că văd suficient de bine, şi există oameni care nu au fost niciodată la un oftalmolog. Specialiştii recomandă efectuarea unui astfel de consult cel puţin o dată la doi ani. Bolile oculare sunt de obicei nedureroase, aşa că este posibil să nu observaţi nici un simptom dacă suferiţi de o astfel de boală. Un control oftalmologic de rutină poate detecta din timp bolile oculare, fapt ce poate spori eficacitatea tratamentului. Cu cât boala este mai înaintată, cu atât mai afectat este ochiul şi există pericolul ca problemele apărute să nu mai poată fi rezolvate. În plus, vizita la medicul oftalmolog poate determina cât de repede se deteriorează vedere odată cu trecerea timpului.
În al doilea rând, pentru a vă asigura că aveţi ochi sănătoşi este bine să vă menţineţi la o greutate normală, sau să slăbiţi dacă este cazul.
Riscul apariţiei unor boli oculare creşte odată cu greutatea. Obezitatea este un factor important de risc în cazul persoanelor care dezvoltă cataractă. Obezitatea este asociată şi cu apariţia diabetului de tip 2, care la rândul lui poate duce la orbire, un motiv în plus pentru a dori să pierdeţi din greutate.
Un alt factor în menţinerea sănătăţii ochilor este alimentaţia. Consumul de fructe şi legume nu este benefic doar pentru siluetă, ci şi pentru vedere. Există dovezi ştiinţifice că ochii sunt protejaţi dacă mâncăm fructe şi legume colorate, căci multe dintre aceste alimente colorate conţin antioxidanţi, care menţin retina sănătoasă. Porumbul, ardeiul, fructele de mango sau rodiile conţin vitaminele A, C şi E, cu efect benefic asupra ochilor. Dacă în familia dumneavoastră există persoane cu probleme de vedere, este indicat să luaţi anumite suplimente alimentare special create pentru protejarea sănătăţii ochilor.
Foarte important pentru a avea ochi sănătoşi este să renunţaţi la fumat. Acest viciu este asociat cu apariţia degenerescenţei maculare legate de vârstă, întrucât creşte numărul de radicali liberi din retină. Din această cauză celulele oculare nu se oxigenează corespunzător, fapt ce duce la declanşarea bolii.
În final, dar nu în cele din urmă, oftalmologii recomandă tuturor să poarte ochelari de soare. Nu va fi nevoie să purtaţi aceşti ochelari şi în interior, însă acţiunea razelor ultraviolete reprezintă un factor important de risc pentru apariţia cataractei. Chiar dacă deja purtaţi ochelari de vedere, vă puteţi proteja ochii încorporând în lentile factori de protecţie UV, iar dacă purtaţi lentile de contact, ochelarii de soare obişnuiţi, fără dioptrii, dar cu filtru UV sunt cea mai bună alegere pentru a avea grijă de vederea dumneavoastră.