Potrivit unui studiu realizat de Institutul naţional american de ştiinţe ale sănătăţii şi mediului (NIEHS), copiii născuţi într-o zonă cu un trafic rutier aglomerat prezintă mai multe riscuri de a avea astm chiar înainte de naştere.
Schimbările genetice generate de poluare afectează dezvoltarea fetusului în uter. În urma analizării sângelui din cordonul ombilical la copiii new-yorkezi, cercetătorii au constatat o mutaţie a genei ACSL3, asociată expunerii prenatale la hidrocarburile aromatice policiclice (PAH).
Aceste PAH sunt nişte sub-produse ale combustiei incomplete a combustibililor care conţin carbon. Condiţiile de mediu ar putea interacţiona cu genele în timpul dezvoltării copilului şi ar putea duce la apariţia unor boli în timpul vieţii, potrivit doctorului Ho de la Universitatea din Cincinnati.
Cercetătorii au studiat, de asemenea, eşantioane de globule albe din cordonul ombilical al 56 de copii şi au măsurat expunerea mamelor la PAH. Astfel, poate fi stabilită o asociere semnificativă între mutaţia genei ASCL3 şi gradul de expunere a mamei. Această asociere ar putea permite prevenire acestei boli cronice, care este astmul. Totodată, descoperirea ar putea ajuta la detectarea riscului de astm la copil chiar înainte de naşterea acestuia, în special pentru mamele care trăiesc în zonele cu o densitate a traficului urban. Pentru confirmarea acestor prime descoperiri sunt necesare noi cercetări.