Câţiva cercetători de la Universitatea Gothenburg au reuşit să demonstreze că uleiurile aromatice naturale pot cauza alergii, deşi se consideră că acestea ar fi inofensive, comparativ cu parfumurile sintetice. Potrivit cercetătorilor, hipersensibilitatea la parfumuri este cea mai întâlnită formă de alergie la adulţi. Noii alergeni provocatori de iritaţii se formează prin reacţia cu acizii din aer - un fenomen cunoscut sub numele de autooxidare - sau în urma contactului cu enzimele pielii.
Se spune că orice provine din natură este mai sănătos şi mai puţin periculos pentru om, însă atunci când vine vorba de aromele naturale cunoscute drept uleiuri esenţiale, această ipoteză s-ar putea să nu fie adevărată.
În timpul experimentelor efectuate pentru studiu, profesorul Lina Hagvall a analizat uleiul natural de levănţică. Experimentele au demonstrat faptul că uleiurile esenţiale nu împiedică formarea substanţelor alergenice prin reacţia cu acizii, un lucru care înainte nu s-a putut demonstra ştiinţific. Profesorul a mai examinat şi geraniolul, o componentă principală a mai multor parfumuri, printre care şi uleiul de trandafir. Individual, geraniolul este doar un element slab alergenic, însă prin autooxidare şi reacţia cu enzimele pielii, substanţa s-a activat şi a căpătat o structură similară cu puternicul alergen numit geraniu. Lucrarea redactată de profesorul Hagvall a concluzionat că riscurile de acest fel trebuie evaluate ca riscuri de sănătate prin analiza substanţelor chimice asociate alergiilor de contact. Acelaşi studiu a demonstrat că există mai multe parfumuri care pot fi activate ca alergeni şi că ar trebui detaliate cercetările pentru a se creşte nivelul de informare în acest domeniu şi, prin urmare, pentru a reduce numărul de cazuri de alergii provocate de parfumuri.