Cancerul la sân este una dintre maladiile acestui secol ce afectează din ce în ce mai multe femei. Este bine ca toate doamnele şi domnişoarele să fie puse în gardă în privinţa acestei boli, însă trebuie să ştie că există şi mituri legate de cancerul la sân.
În primul rând, se zvoneşte că această formă de cancer ar afecta doar femeile mai în vârstă, un lucru complet neadevărat. Deşi este corectă afirmaţia că riscul apariţiei cancerului la sân creşte odată cu înaintarea în vârstă, boala poate apărea la orice vârstă. În istoria medicală există chiar cazuri când fete de doar 13 ani au fost diagnosticate cu cancer la sân.
Altă idee preconcepută este că, dacă o femeie prezintă un factor de risc asociat acestei boli, atunci răul se va întâmpla. Nu este adevărat. Apariţia cancerului la sân nu este o certitudine, chiar dacă există nu unul, ci mai mulţi factori de risc, de exemplu o anormalitate genetică. Potrivit statisticilor, dintre femeile care au moştenit o astfel de anomalie genetică, 40-80% se îmbolnăvesc de cancer la sân, în timp ce 20-60% nu vor fi afectate de boală. Toţi ceilalţi factori de risc sunt asociaţi cu o probabilitate mult mai mică de apariţie a cancerului la sân.
Cancerul la sân şi istoria medicală a familiei
Multe femei cred că, dacă în familia lor nu au existat cazuri de acest gen, atunci cu siguranţă nu se vor îmbolnăvi nici ele. Din păcate, şi această părere este falsă. Adevărul este că fiecare femeie este supusă riscului de a suferi de cancer la sân. Aproximativ 70 la sută din femeile diagnosticate provin din familii unde nu au mai existat cazuri de îmbolnăvire. Am putea spune că simplul fapt de a trăi, de a înainta în vârstă reprezintă cel mai mare factor de risc. Femeile în familiile cărora există antecedente pot fi supuse unui risc ridicat, foarte ridicat sau minim, totul depinde de organismul fiecăreia.
La fel de neadevărată este şi convingerea că numai situaţia medicală a familiei mamei poate influenţa riscul de apariţie a cancerului la sân. Şi din partea familiei tatălui poate exista influenţă în acest sens, pentru că jumătate dintre gene provin de la mamă şi jumătate de la tată. Numai că un bărbat purtător al unei anomalii genetice este mai puţin supus riscului de a dezvolta această formă de cancer, spre deosebire de o femeie. Prin urmare, dacă vreţi să aflaţi mai multe despre istoria medicală a familiei tatălui, trebuie să analizaţi mai bine situaţia femeilor, nu a bărbaţilor.
Influenţa deodorantelor şi anticoncepţionalelor
Nu există nici o dovadă concretă că ingredientele active din produsele antiperspirante influenţează riscul de apariţie a cancerului la sân. Presupusa legătură care s-a făcut între cancerul la sân şi folosirea antiperspirantelor se bazează pe cunoştinţe greşite de anatomie şi pe înţelegerea necorespunzătoare a „fenomenului” cancerului la sân.
Nici măcar ideea că anticoncepţionalele ar putea cauza cancer la sân nu este adevărată. Pilulele contraceptive moderne conţin doze mici de estrogen şi progesteron, iar studiile efectuate în acest domeniu nu arată nici o asociere concludentă între acţiunea anticoncepţionalelor şi riscul de a dezvolta cancer la sân. Totuşi, există un studiu care a combinat rezultatele mai multor cercetări şi a arătat că există o legătură între pilulele contraceptive şi un risc foarte scăzut de îmbolnăvire, însă în acelaşi studiu se precizează că acest risc scade odată cu trecerea timpului.
Bine de ştiut
Mai sunt câteva lucruri pe care femeile trebuie să le ştie. Există mai multe modalităţi de a reduce probabilitatea de îmbolnăvire în cazul femeilor supuse unui risc mare, chiar dacă aceasta nu este eliminată complet. Printre opţiuni se numără schimbarea stilului de viaţă (reducerea consumului de alcool, renunţatul la fumat, practicarea de activităţi fizice în mod regulat), dar şi tratamentul medicamentos, asta ca să nu luăm în calcul metodele preventive radicale, cum ar fi masectomiile profilactice sau ovarectomia preventivă (îndepărtarea ovarelor pe cale chirurgicală). Şi, cel mai important, este bine să ştiţi că datorită metodelor moderne de tratament, diagnosticul de cancer la sân nu este echivalent cu o condamnare la moarte.
(17 feb 2009, 13:15:00
iar drept completare, prezervativul afecteaza prostata.