Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 feb 2009 - Anul XIV, nr. 37 (4023)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Genele ţânţarilor vor putea fi folosite în lupta împotriva malariei

Cercetătorii britanici au identificat genele care fac ca ţânţarii africani ce transmit malaria să devină rezistenţi la insecticide şi speră ca această descoperire să contribuie la eforturile de prevenire a maladiei, potrivit unui studiu publicat în revista Genome Research.

Identificarea genelor care îi fac pe ţânţari să devină imuni în faţa pesticidelor ar putea deschide calea producerii altor insecticide care să nu mai fie toxice pentru oameni, a explicat Charles Wondji de la Liverpool School of Tropical Medicine.

"Ne aşteptăm să descoperim că diferitele specii şi populaţii să prezinte grupuri diferite de gene, dar acestea vor fi înrudite", a declarat Wondji. "Este o veste încurajatoare, deoarece ea înseamnă că dacă reuşim să învingem rezistenţa unei specii, este foarte probabil ca noul produs să fie eficient împotriva şi celorlalte specii", a explicat cercetătorul britanic.

Un parazit transmis de tânţari provoacă declanşarea bolii, iar acesta a devenit rezistent la o parte din medicamentele actuale. Cercetările pentru a produce a unui vaccin eficient avansează, în prezent, într-un ritm destul de lent. Uciderea ţânţarilor cu insecticide este doar una din metodele folosite pentru prevenirea malariei, dar obţinerea unor substanţe chimice eficiente şi ieftine, nedăunătoare pentru oameni, reprezintă o provocare destul de dificilă, a declarat Wondji.

Echipa de cercetători a studiat atât populaţiile de ţânţari din specia "Anopheles funestus" sensibile, cât şi pe cele rezistente în faţa insecticidelor folosite în mod obişnuit. Această metodă le-a permis oamenilor de ştiinţă să facă legătura între rezistenţa în faţa insecticidelor şi două gene dintr-o familie de gene, denumită P450, ce reprezintă vârful de lance al rezistenţei în faţa toxinelor.

Acestă familie de gene a fost asociată, totodată, cu rezistenţa şi a altor populaţii importante de tânţari purtători ai malariei în Africa, sugerând astfel ipoteza că un insecticid bine conceput va putea avea un impact major în încercarea de a stopa răspândirea bolii.

Deoarece oamenii nu au aceste gene, cercetătorii vor putea produce noi substanţe chimice capabile să ucidă ţânţarii şi care să nu fie toxice pentru organismul uman.

Malaria este una din cele mai mortale maladii din lume, care face 880.000 de victime, în fiecare an, acestea fiind în majoritate copii sub vârsta de cinci ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Genele ţânţarilor vor putea fi folosite în lupta împotriva malariei.
 Vizualizări articol: 1016 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Genele ţânţarilor vor putea fi folosite în lupta împotriva malariei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei