Până nu demult, beneficiile consumului de ouă erau puse la îndoială, generând o polemică ştiinţifică, dar noul studiu susţine rolul benefic pe care ouăle îl joacă într-o alimentaţie sănătoasă.
Rezultatele cercetărilor arată că acestea sunt o sursă importantă de proteine de calitate, care promovează creşterea, dezvoltarea şi întărirea muşchilor, menţinând în acelaşi timp nivelul de energie.
Deşi studiul a relevat şi faptul că există o legătură între consumul de ouă şi o incidenţă sporită a cazurilor de diabet de tip 2, se estimează că viitoarele cercetări vor descoperi şi identifica potenţialele mecanisme fiziologice ce se declanşează în aceste cazuri.
Autorii studiului susţin că ouăle pot promova sănătatea chiar şi în cazul unor stiluri de viaţă şi alimentaţie mai puţin bune.
Această concluzie se bazează pe faptul că subiecţii participanţi la studiu şi care au raportat un consum frecvent de ouă aveau un indice de masă corporală (IMC) mai mare, vârste mai înaintate, erau mai predispuşi la fumat şi la a fi afectaţi de hipertensiune arterială şi beau alcool.
În ciuda acestor „neajunsuri”, ouăle incluse în dietă şi-au menţinut proprietăţile şi au avut aceleaşi efecte benefice asupra sănătăţii.
„Ouăle oferă foarte multe substanţe nutritive care au o contribuţie majoră asupra calităţii generale a alimentaţiei”, au concluzionat autorii studiului.