Potrivit sondajului, una din cinci persoane ar încerca să facă resuscitare cardio-pulmonară unui om care ar avea nevoie de aşa ceva. Un purtător de cuvânt al Serviciului de ambulanţă St. John, Isobel Sternfeld, a anunţat că oamenii nu ar trebui să se teamă să încerce resuscitarea unei persoane în caz de urgenţă, chiar dacă au văzut doar la televizor cum se practică această tehnică. „Atunci când este vorba să resuscitaţi un om care nu mai respiră, nu aveţi ce să faceţi rău. Dacă nu faceţi nimic, persoana respectivă tot nu va respira, însă, dacă încercaţi să faceţi ceva, atunci îi veţi da o şansă”, a explicat Sternfeld.
Studiul a mai arătat că bărbaţii au mai multă încredere în abilităţile lor în acest domeniu. Aproape 30 la sută dintre domnii intervievaţi au declarat că ar încerca resuscitarea, comparativ cu doar 20 de procente din rândul femeilor.
Acelaşi studiu a scos la iveală că 77 la sută dintre respondenţi nu ştiau cum să facă resuscitare cardio-pulmonară şi că majoritatea oamenilor nu ştiu nici cum să trateze rănile minore.
S-a constatat că 60 la sută dintre respondenţi nu ştiu ce să facă în caz de hemoragie nazală, iar 57 la sută nu ştiu cum să ajute o persoană care a leşinat. În plus, una din trei persoane nu ştie ce să facă când un copil se îneacă.
„Ne-am dori ca toată lumea să ştie ce să facă în caz de urgenţă. Primul ajutor este foarte uşor, dacă ştii nişte lucruri de bază. Oricine poate participa la cursuri de prim ajutor predate de experţi sau îşi poate cumpăra un manual specializat, care reprezintă un ghid uşor de înţeles, de unde se poate afla ce trebuie făcut în diverse situaţii de urgenţă”, au mai spus autorii studiului.