Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 feb 2009 - Anul XIV, nr. 30 (4016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Simptome ale insuficienţei hepatice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Ficatul este cel mai mare organ intern al omului, fiind în acelaşi timp şi cea mai mare glandă. Este localizat în partea superioară a abdomenului, sub diafragmă, în dreapta stomacului şi este unul dintre puţinele organe interne care au capacitatea de a se regenera. Este un organ multifuncţional, responsabil pentru digerarea mâncării, controlarea infecţiilor, curăţarea sângelui, depozitarea de energie pentru situaţii de urgenţă şi pentru multe altele. Când ficatul se îmbolnăveşte sau suferă leziuni, întregul organism are de suferit.

Insuficienţa hepatică este o boală progresivă, care se manifestă de obicei pe parcursul unei perioade lungi de timp.

 

 

Cauze

În general, insuficienţa hepatică este asociată cu consumul excesiv de alcool, însă există şi alte cauze ce pot determina o astfel de boală. Este vorba în special de hepatita de tip B şi C, dar şi de hemacromatoză, o tulburare a metabolismului fierului, caracterizată prin depunerea de pigment feric în diferite organe. Malnutriţia, administrarea excesivă a paracetamolului şi reacţiile adverse apărute după tratamentul cu anumite medicamente pot cauza şi ele insuficienţă hepatică, dar mai rar. Mai pot exista situaţii de insuficienţă hepatică acută, care se instalează rapid, în maximum 48 de ore şi care poate fi generată de exemplu de intoxicaţia cu ciuperci otrăvitoare.

Simptomele acestei boli nu sunt uşor de detectat, întrucât sunt asemănătoare cu simptomele unor afecţiuni comune. Dacă apar probleme, cel mai bine este să consultaţi un specialist, care va putea diagnostica imediat un început de insuficienţă hepatică. Simptomele depind de cauza bolii şi trebuie tratate diferit, în funcţie de situaţie.

 

 

Simptome în stadiu incipient

Principalul simptom al stadiului incipient al bolii este icterul la nivelul pielii şi al ochilor, o problemă ce apare când ficatul nu mai poate procesa bilirubina, o substanţă ce se formează din descompunerea hemoglobinei şi care trebuie eliminată din organism. Modificarea culorii urinei şi a scaunului din cauza acumulării excesive de bilirubină reprezintă un alt semnal de alarmă.

În cazul insuficienţei hepatice pot apărea dureri în partea dreaptă a abdomenului, acestea fiind cauzate de inflamarea şi mărirea ficatului. Mai pot apărea mâncărimi severe, cauzate de depozitele de bilă formate la nivelul pielii, dar şi sângerări şi vânătăi ce se produc din cauza incapacităţii ficatului de a produce proteinele necesare coagulării. Pacienţii cu început de insuficienţă hepatică pot suferi de vene varicoase, cauzate de scăderea fluxului de sânge care trece prin ficat. Mai poate apărea o acumulare de lichid de ascită în cavitatea abdominală, acest fenomen apărând din cauza nivelului scăzut de albumină din sânge. În plus, în cazurile de insuficienţă hepatică, nivelul glicemiei variază fluctuează pentru că ficatul nu mai poate ajuta pancreasul în metabolismul carbohidraţilor, iar pacienţii se confruntă cu confuzii şi alte tulburări de ordin mental, cauzate de acumularea de toxine din organism.

Tratarea cu promptitudine a oricărei boli sau leziuni hepatice poate reduce semnificativ afectarea pe termen lung a ficatului, permiţându-i acestuia să se regenereze şi să prevină insuficienţa hepatică ulterioară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Simptome ale insuficienţei hepatice.
 Vizualizări articol: 4711 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 11 voturi
Simptome ale insuficienţei hepatice4.4511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei