Copiii care îşi petrec vacanţele pe plajă se confruntă cu 5% mai multe riscuri de a dezvolta aluniţe, un factor de risc major pentru dezvoltarea cancerului de piele, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite, informează AFP.
"Părinţii copiilor mici ar trebui să fie mai prudenţi când îşi aduc fiii pe litoral, unde soarele este puternic, iar oamenii stau zile întregi afară, în costume de baie, expunându-şi pielea", a explicat Lori Crane, de la Colorado School of Public Health, principalul coordonator al acestui studiu.
"Recomandăm părinţilor ca, între orele 10 şi 16, să le impună copiilor să stea în casă, pentru a reduce riscurile, iar dacă ei rămân, totuşi, în aer liber, atunci ar trebui să poarte tricouri cu mâneci lungi", a explicat Crane.
Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 681 de copii născuţi în 1998. Cercetătorii au observat că fiecare vacanţă petrecută la malul mării corespunde creşterii cu 5% a numărului de aluniţe apărute pe piele.
"Expunerea zilnică la soare nu pare să fie legată de o creştere a numărului de aluniţe, vacanţele petrecute la mare prezintă, însă, o legătură. Acest tip de vacanţe implică riscuri sporite în ceea ce priveşte dezvoltarea cancerului de piele", a explicat Crane.
În plus, băieţii prezintă cu 19% mai multe riscuri decât fetiţele să dezvolte aluniţe. "Acest lucru poate fi o consecinţă a faptului că băieţii preferă să se joace în aer liber", a declarat cercetătoarea americană.
În opinia acesteia, riscul creşte odată cu nivelul social, deoarece familiile cu venituri mai mari îşi permit mai uşor vacanţe la ţărmul mării.