Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 feb 2009 - Anul XIV, nr. 25 (4011)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Aproape totul despre acnee

Acneea este foarte rar considerată o boală sau o problemă foarte gravă. De multe ori, generează o stare de spirit neplăcută şi poate fi supărătoare pentru pacienţi.

În general, acneea apare în adolescenţă, într-un moment când aspectul fizic este deosebit de important, însă, de multe ori, se întâmplă să afecteze şi persoanele adulte, mai ales dacă nu este tratată corespunzător şi în timp util. Din punct de vedere dermatologic, acneea este o afecţiune ce se caracterizează prin pori îmbâcsiţi, coşuri inflamate şi imperfecţiuni ale pielii care apar pe faţă, gât, piept, spate şi umeri.

Motivul pentru care apare acneea este sensibilitatea organismului la nivelul crescut de testosteron. Această sensibilitate stimulează glandele sebacee ale pielii, care se măresc şi încep să producă în exces sebum, o substanţă naturală care lubrifiază şi protejează pielea.

 

Cum apare acneea

Acneea apare atunci când foliculii părului se îmbâcsesc cu substanţe grase şi celule moarte care se desprind din interiorul glandelor sebacee. Sebumul produs de aceste glande se acumulează împreună cu celulele moarte din foliculi şi se solidifică, formând un fel de dop.

Acesta poate cauza mărirea foliculilor, producând aşa-numitele „puncte albe”; aceştia pot ajunge la suprafaţă, închizându-se la culoare şi formând „punctele negre”. Sebumul stimulează înmulţirea bacteriilor, motiv pentru care ţesutul se poate inflama. Inflamarea la nivelul pielii produce o pustulă, inflamările mai profunde duc la apariţia coşurilor, în timp ce blocajele şi inflamările ce apar în interiorul foliculilor generează apariţia chisturilor.

Anumite medicamente, cum sunt pilulele contraceptive, antibioticele şi corticosteroizii, pot agrava acneea. În cazul unui procent destul de mare de femei, acneea poate indica existenţa sindromului de ovare polichistice sau a unui dezechilibru hormonal, ceea ce poate cauza cicluri menstruale neregulate, infertilitate, pilozitate excesivă şi creştere anormală în greutate.

 

Profilaxie

Pentru a nu lăsa acneea să vă afecteze pielea şi să nu producă cicatrice, ce pot fi inestetice şi dureroase, este foarte important să nu vă scoateţi singuri coşurile. Curăţaţi pielea foarte bine cu un disc moale de bumbac înmuiat într-o infuzie de ierburi sau în uleiuri volatile şi nu atingeţi pielea afectată decât dacă sunteţi curată pe mâini.

Puteţi însă controla acneea şi puteţi evita apariţia acesteia dacă respectaţi regulile de bază pentru îngrijirea pielii, dar şi câteva tehnici de îngrijire personală.

Spălaţi zonele cu probleme cu un săpun delicat sau cu o loţiune care nu usucă pielea. În ceea ce priveşte cremele hidratante, cea mai bună opţiune ar fi cele fără grăsimi, produse pe bază de apă. Alegeţi-vă cu atenţie produsele de îngrijire a pielii. Nu cumpăraţi creme de protecţie foarte grase şi nici produse de îngrijire a părului şi coafare ce conţin peroxid benzoic. Asiguraţi-vă că produsele pe care le folosiţi sunt bazate pe apă.

Ar fi bine să aplicaţi zilnic ulei din arbore de ceai direct pe zonele cu probleme, iar dacă uleiul este prea concentrat, îl puteţi dizolva în apă.

Foarte important este să vă păstraţi părul curat şi să nu atingă prea mult faţa. Evitaţi să puneţi mâinile sau diverse obiecte pe faţă. Anumite produse de îngrijire a părului, precum gelul şi fixativul, pot cauza apariţia acneei în anumite zone ale feţei, în special pe frunte. Dacă e cazul, opriţi utilizarea acestora şi vedeţi cum se schimbă situaţia.

Încercaţi pe cât posibil să nu transpiraţi prea mult: nu staţi în locuri unde este prea cald şi purtaţi haine confecţionate din materiale ce permit pielii să respire.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape totul despre acnee.
 Vizualizări articol: 2220 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Aproape totul despre acnee5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei