Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 50 de persoane, cu vârsta medie de 60 de ani, şi confirmă rezultatele studiilor anterioare, efectuate pe animale. Cercetătorii au monitorizat şi testat funcţiile mentale ale voluntarilor timp de trei luni, a explicat A.V. Witte, doctor neurolog în cadrul serviciului de medicină internă al Universităţii Munster din Germania, unul din principalii autori ai studiului.
Cercetătorii au împărţit voluntarii în trei grupe de studiu. O grupă a primit un regim alimentar cu un conţinut caloric redus cu 30%, iar un al doilea grup a primit un regim cu 20% mai bogat în acizi graşi nesaturaţi. Alimentaţia celui de-al treilea grup de studiu nu a fost modificată.
Experienţele efectuate pe şoareci au demonstrat că o reducere a aportului caloric şi o creştere a acizilor graşi nesaturaţi, ce se găsesc din abundenţă în uleiul de măsline şi în peşte (somon, ton, sardine) au contribuit la îmbunătăţirea memoriei animalelor.
În acest prim studiu efectuat pe oameni, voluntarii din primul grup de studiu - grupul care a primit un conţinut redus de calorii - au dovedit o evidentă îmbunătăţire a scorurilor înregistrate la testele verbale de memorie. Acelaşi grup, al regimului alimentar cu un conţinut redus de calorii, a prezentat şi o scădere a nivelului insulinei şi a marcatorilor inflamaţiilor. Aceste rezultate deschide o nouă cale, pentru cercetarea rolului insulinei şi al inflamaţiilor în declinul funcţiilor cerebrale provocat de îmbătrânire.