Peste 20% dintre bărbaţi riscă să dezvolte anumite boli din cauza consumului de alcool, potrivit unui articol ce prezintă concluziile celor mai recente studii asupra alcoolismului, publicat ieri, în revista medicală The Lancet, informează AFP.
Pentru femei, acest risc este de două ori mai scăzut, fiind de doar 8-10%, a declarat Marc Schuckit, de la Universitatea California din San Diego, autorul articolului.
Schuckit consideră că medicii ar trebui să verifice sistematic starea de sănătate a pacienţilor, pentru a depista eventualele probleme apărute din cauza consumului de alcool, discutând cu aceştia şi efectuând anumite teste de sânge.
În general, oamenii încep să consume alcool în jurul vârstei de 15 ani, un prag care nu s-a schimbat prea mult în ultimele decenii. Perioada în care alcoolismul atinge nivelul maxim este, de obicei, cuprinsă între 18 şi 22 de ani. La vârsta de 18 ani, peste 60% dintre tineri au experimentat starea de beţie.
Consumul exagerat şi dependenţa de alcool apar, de obicei, la mijlocul celui de-al treilea deceniu de viaţă, atunci când majoritatea indivizilor, din contră, încep să modereze consumul, pe măsura creşterii responsabilităţilor lor.
Tulburările legate de consumul de alcool au aceeaşi frecvenţă în ţările dezvoltate, iar un procent puţin mai scăzut se înregistrează în ţările în curs de dezvoltare.
Ele sunt mai puţin frecvente în ţările mediteraneene, precum Grecia, Italia, Israelul, şi mai numeroase în Europa de nord şi de est, precum Rusia şi ţările scandinave. Aceste tulburări afectează într-un procent destul de ridicat bugetul cheltuielilor de sănătate, în absolut toate statele.
Tulburările legate de consumul de alcool sunt asociate episoadelor de depresie, de anxietate severă, insomniilor, sinuciderii şi abuzului de droguri. Consumul ridicat de alcool creşte riscul de infarct, atac cerebral, cancer şi ciroză.
Trei sferturi dintre pacienţii suferind de cancer la cap sau la gât prezintă simptome ale unor tulburări provocate de consumul de alcool. Ei sunt, totodată, de două ori mai expuşi riscului de îmbolnăvire de cancer esofagian, rectal sau mamar, a explicat Schuckit.