Fumatul este vinovat de 70% din totalul deceselor provocate de cancer în rândul bărbaţilor, acest procent fiind de două ori mai mare decât previziunile anterioare, susţin cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.
Cercetătorii americani au declarat că bărbaţii fumători sunt expuşi riscului de deces şi din cauza altor tipuri de cancer, nu doar a celui pulmonar.
Învingerea dependenţei de nicotină ar putea salva mai multe vieţi decât se estimase iniţial, a explicat Bruce Leistikow, de la University of California din Massachusetts.
Studiul realizat de cercetători, publicat în ediţia online a publicaţiei BMC Cancer, a indicat că fumatul este vinovat de 70% din totalul deceselor provocate de cancer la bărbaţi, în statul Massachusetts, în 2003. Acest procent uluitor este de două ori mai mare decât cel estimat într-un studiu anterior (34%), efectuat în 2001.
"Impactul real al fumului de tutun, inclusiv efectele fumatului pasiv, au fost subestimate în graba cercetătorilor de a analiza factorii potenţiali de declanşare a cancerului, precum dieta şi agenţii contaminatori ai mediului. Aşa cum a reieşit, vinovat a fost, încă de la început, fumatul în sine", a declarat Leistikow.
El a folosit datele culese de National Center for Health Statistics pentru a compara rata deceselor provocate de cancerul pulmonar şi rata deceselor provocate de toate celelalte forme de cancer la bărbaţii din statul american Massachusettes.
Comparaţia a relevat faptul că ambele rate s-au modificat în acelaşi timp, în fiecare an, între 1979 şi 2003, înregistrând cel mai puternic raport de cauzalitate în segmentul bărbaţilor cu vârstele cuprinse între 30 şi 74 de ani.
Raportul strâns de cauzalitate înregistrat în ultimii 25 de ani între ratele de deces ale cancerul pulmonar şi celorlalte forme de cancer indică o singură cauză pentru ambele categorii - fumul de tutun, au concluzionat cercetătorii americani.