Pentru prima dată în istorie, oamenii de ştiinţă au demonstrat că, urmând practici de alimentaţie nepotrivite, oamenii graşi îşi reprogramează ADN-ul şi transmit tendinţa de îngrăşare sau obezitatea nu doar descendenţilor direcţi, ci şi generaţiilor următoare. Potrivit unui articol publicat în ziarul Herald Sun, cercetătorii susţin că problemele cauzate de alimentaţia nesănătoasă sunt „întipărite” la epigeneză şi neutralizează genele „bune”, necesare prevenirii diabetului, bolilor de inimă şi altor complicaţii. „Ideea pe care noi o promovăm ar fi aceea că fiecare om este o reflectare a ceea ce mănâncă şi poate chiar a ceea ce părinţii sau bunicii lui au mâncat”, a încercat să explice profesorul Assam El-Osta, unul dintre membrii echipei de cercetători.
Aceştia au demonstrat că un singur aliment dulce, ca, de exemplu, o bucată de ciocolată, dereglează controlul genetic timp de două săptămâni. Numai că El-Osta a avertizat că practicile nesănătoase de alimentaţie pot afecta acest control luni sau chiar ani buni, iar efectele negative apar mai târziu în viaţă.
După ce au arătat care este impactul alimentelor cu conţinut mare de zahăr asupra dezvoltării, cercetătorii încearcă acum să afle dacă alimentele grase, fumatul şi alţi factori de acest gen pot afecta controlul genetic pe termen lung, într-un fel care s-ar putea transmite şi care ar afecta şi generaţiile următoare.