Componenţa bacteriilor prezente în mod natural în intestine, care sunt vitale pentru transformarea alimentelor în energie, ar putea fi motivul pentru care anumite persoane devin obeze, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici şi americani, informează telegraph.co.uk.
Energia este eliberată din alimente prin intermediul bacteriilor, la nivelul stomacului şi al intestinelor, iar apoi organismul stochează această energie sub forma depozitelor de grăsime.
Cercetătorii susţin că intestinele anumitor persoane produc prea multă energie şi că organismul acestora stochează astfel prea multă grăsime. Acest proces duce la supraponderalitate şi, în cele din urmă, la obezitate.
Această descoperire ar putea să îi ajute pe cercetători să înţeleagă motivele pentru care anumite persoane suferă din cauza problemelor de greutate mai mult faţă de altele.
Cifrele oficiale susţin că aproape un sfert dintre britanicii adulţi sunt obezi, iar un procent şi mai mare este compus din persoanele supraponderale.
În intestinele umane trăiesc miliarde de bacterii, dintre care câteva mii sunt înrudite sau ar putea fi considerate ca aparţinând aceleiaşi familii.
Ele ajută organismul în procesul de digestie a alimentelor, deşi unele dintre celelalte funcţii ale lor nu sunt pe deplin cunoscute de cercetători.
La studiu au participat atât pacienţi obezi care au suferit recent o intervenţie de aplicare a unui inel gastric, cât şi persoane slabe. Cercetătorii au remarcat faptul că persoanele obeze aveau, în mod natural, un alt tip de bacterii în stomac decât persoanele slabe.
Totodată, ei au constatat faptul că operaţia de bypass gastric schimbă radical componenţa bacteriilor din intestine.
Această diferenţă ar putea fi unul dintre motivele pentru care operaţiile de amplasare a inelelor gastrice sunt atât de eficiente, potrivit cercetătorilor de la Arizona State University, de la Mayo Clinic din Arizona şi de la University of Arizona, autorii acestui studiu.
Obezitatea este evaluată în funcţie de indicele de masă corporală, calculat prin împărţirea greutăţii unei persoane, în kilograme, la pătratul înălţimii, în metri. Dacă indicele depăşeşte 30, atunci persoana suferă de obezitate. Persoanele care au un indice cuprins între 19 şi 25 sunt considerate a avea o greutate normală.
Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Science.