Acupunctura practicată de profesionişti sau amatori este la fel de eficientă împotriva migrenelor ca medicamentele analgezice, metoda influenţând psihicul pacienţilor, potrivit unui studiu realizat de cercetători britanici şi americani, informează telegraph.co.uk.
Această constatare i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să afirme că efectele acupuncturii, indiferent că este tradiţională sau practicată de amatori, sunt mai degrabă de natură psihică.
Această terapie alternativă s-a dovedit la fel de eficientă ca şi calmantele folosite de persoanele care suferă de migrene, a concluzionat raportul de analiză a 33 de studii efectuate pe un eşantion de 6.737 de pacienţi.
Şi acupunctura "falsă" a fost aproape la fel de eficientă, iar acest fapt i-a determinat pe specialişti să afirme că ambele metode conţin un puternic efect placebo, care îi face pe pacienţi să creadă că se simt mai bine, deoarece ei cred că au parte de un tratament eficient, a explicat Klaus Linde, de la Centre for Complementary Medicine Research din cadrul Universităţii Tehnice din Munchen.
Cercetătorii au analizat două tipuri de migrene frecvent întâlnite, cea moderată şi cea slabă, în funcţie de intensitatea durerii, dar şi tipul migrenei severe, mai rar întâlnită. Toţi voluntarii au făcut şedinţe de acupunctură, fie tradiţională, fie realizată de amatori, pentru o perioadă de cel puţin opt săptămâni.
Rezultatele studiului au relevat faptul că ambele forme de tratament au fost la fel de eficiente ca şi medicamentele pe care oamenii le folosesc în caz de durere sau de migrenă.
În cazul persoanelor care sufereau de cefalee de tensiune, acupunctura reală a fost la fel de eficientă ca şi calmantele, iar acupunctura "falsă" a înregistrat o rată de vindecare doar cu puţin mai mică decât cea a calmantelor.
Cercetătorii consideră că această descoperire, care a fost publicată în Cochrane Library, demonstrează că acupunctura poate fi o alternativă reală pentru medicamente, prezentând mai puţine efecte secundare.
Ei au avertizat, totodată, că sunt necesare studii suplimentare pentru a înţelege mai bine modul în care această terapie acţionează în practică, înainte de a putea fi recomandată pacienţilor.