Renunţarea la fumat este una dintre cele mai mari provocări. Doar trei la sută dintre cei care îşi propun acest lucru reuşesc să-l ducă la bun sfârşit.
De aceea, specialiştii s-au gândit că ar fi bine să găsească un mod pentru a limita posibilele efecte negative ale fumatului. O noutate în acest domeniu ar putea veni de la un grup de cercetători din cadrul Boston University School of Medicine, care au realizat o pilulă ce, cred ei, este capabilă să atenueze impactul nociv pe care fumatul îl are asupra organismului.
Echipa a individualizat 28 de molecule produse în cantităţi anormale în celulele care acoperă căile respiratorii ale fumătorilor. Dacă nivelurile acestora ar putea fi readuse la aceleaşi valori ca şi cele ale nefumătorilor, ar putea fi posibilă îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate ale celor care nu sunt capabili să renunţe la tutun.
Detaliile cercetărilor au fost publicate recent în revista Proceedings of the National Academy of Science. Cercetătorii au prelevat eşantioane de celule de pe căile respiratorii a zece persoane nefumătoare şi au identificat 28 de „micro-ARN”, adică molecule care controlează expresia genelor şi care la fumători rezultă ca fiind alterate. „Aceşti micro-ARN sunt în strânsă legătură cu schimbările care au loc în organismul unei persoane fumătoare şi sunt legaţi de bolile provocate de tutun precum cancerul”, a declarat Avrum Spira, coordonatorul studiului. „Pilula la care lucrăm noi ar trebui să aibă capacitatea de a menţine în limite normale nivelul acestor celule. Ar urma să fie administrată fumătorilor, iar efectul ar trebui să fie acela de a-i proteja de efectele nocive pe care le are tutunul asupra organismului, în special asupra căilor respiratorii”, a mai spus Spira.