Se ştie şi s-a confirmat că o alimentaţie compusă din cantităţi mari de carbohidraţi simpli, care se obţin din alimente procesate, provoacă obezitate.
Potrivit rezultatelor analizelor efectuate de Thornley, carbohidraţii rafinaţi cresc nivelul glicemiei, care stimulează aceleaşi zone ale creierului asociate cu dependenţa de nicotină şi alte medicamente. Thornley a mai spus că reducerea conţinutului de zahăr existent în alimentele produse şi consumate în mod obişnuit, susţinută de implementarea unor măsuri legislative în acest sens, ar putea ajuta la tratarea acestei dependenţe ascunse, aducând numai beneficii pentru sănătatea consumatorilor.
Într-un interviu acordat publicaţiei britanice Daily Mail, Simon Thornley a ţinut să precizeze că problema dependenţei de carbohidraţi ar putea fi rezolvată. Soluţia pe care cercetătorul o propune este adoptarea aceloraşi măsuri luate în privinţa fumatului, adică prin interzicerea reclamelor televizate, prin aplicarea de accize şi prin tipărirea unor avertismente pe ambalajul alimentelor.