Un anumit tip de acizi graşi contribuie la ameliorarea dezvoltării neurologice a fetiţelor născute înainte de termen, însă acest lucru nu este valabil şi în cazul băieţilor născuţi prematur, potrivit unui studiu australian publicat în Statele Unite, informează AFP.
Copiii născuţi prematur, înainte de 33 de săptămâni, riscă să sufere anumite tulburări de dezvoltare şi să întâmpine serioase probleme în procesul de învăţare, potrivit autorilor acestui studiu, apărut în Journal of the American Medical Association (JAMA).
Medicii consideră că o alimentaţie dezechilibrată, în special cea din care lipsesc acizii DHA (docosahexanoici), oferită imediat după naştere acestor copii născuţi prematur contribuie la apariţia acestor probleme.
Există totuşi unele incertitudini în ceea ce priveşte efectele benefice ale suplimentelor alimentare bogate în DHA.
Cercetătorii au efectuat acest studiu pe un eşantion de 657 de bebeluşi născuţi înainte de termenul celor 33 de săptămâni, care au primit suplimente de DHA în doze mari.
Bebeluşii au fost atent monitorizaţi timp de 18 luni, a declarat Maria Makrides, de la Spitalul pentru femei şi copii din cadrul Centrului medical Flinders, din Adelaide (Australia), coordonatorul studiului.
Bebeluşii au fost împărţiţi în două grupuri. Bebeluşilor din primul grup li s-au administrat suplimente de DHA cu o concentraţie mare de acizi graşi (1%). Celălalt grup a primit suplimente cu o concentraţie standard, de 0,3%.
Mamele care îşi alăptau copiii au consumat zilnic câte şase conserve de ton în ulei, conţinând 500 de miligrame de DHA, pentru a asigura concentraţia necesară de acizi graşi din lapte. Celelalte mame din grup consumau capsule cu soia, care nu modifică nivelul de DHA în laptele matern.
Autorii studiului au evaluat dezvoltarea neurologică a fiecărui copil, folosind un test standard, Bayley Mental Development Index (MDI). Indicele MDI evaluează memoria, capacitatea de rezolvare a problemelor şi de învăţare a primelor concepte despre numere şi limbaj.
Ei au constatat că scorul mediu MDI era mult mai ridicat în cazul fetiţelor hrănite cu suplimente cu DHA cu o concentraţie mare, faţă de cele hrănite cu doze normale de acizi graşi.
În schimb, în cazul băieţilor nu a fost observată nicio diferenţă, au declarat cercetătorii, care nu au putut să afle, deocamdată, motivele acestei situaţii.