Cercetările anterioare au demonstrat deja faptul că lipsa somnului slăbeşte sistemul imunitar, susţin autorii acestui studiu finanţat de National Institutes of Health (NIH).
Voluntarii care dormeau între şapte şi opt ore pe noapte prezentau cea mai scăzută rată a îmbolnăvirilor cauzate de maladiile cardiovasculare şi cea mai scăzută rată a mortalităţii, în general.
Până în prezent, medicina dispunea de puţine indicii care permiteau stabilirea unei legături direct proporţionale între lipsa somnului şi sensibilitatea în faţa răcelii.
Studiul a fost condus de Sheldon Cohen, de la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh (statul Pennsylvania), care a testat 153 de voluntari, bărbaţi şi femei, cu o stare bună de sănătate şi cu o medie de vârstă de 37 de ani.
Participanţii la acest studiu au fost chestionaţi zilnic, timp de două săptămâni, pentru a determina numărul orelor dormite pe noapte, timpul petrecut în pat strict pentru somn şi dacă se simţeau odihniţi după ce se trezeau din somn.
Voluntarii au intrat apoi într-un program de carantină şi li s-au administrat picături nazale pe bază de rinovirus, considerat vinovat pentru declanşarea răcelilor şi a guturaiului. Cinci zile mai târziu, ei au fost întrebaţi dacă resimţeau semnele sau simptomele răcelii. Medicii au recoltat apoi probe din mucoasa nazală a voluntarilor pentru a determina prezenţa culturilor de rinovirus. După 28 de zile, tuturor participanţilor li s-au recoltat probe de sânge, pentru a testa prezenţa anticorpilor care luptă împotriva acestui virus.
Cu cât o persoană doarme mai puţin, cu atât este mai expusă riscului de a contracta o răceală, au concluzionat autorii studiului.