Mâncarea abundentă şi somnul nu au fost niciodată într-un raport bun. Insomnia este unul dintre simptomele cele mai răspândite printre gurmanzi, nu numai atunci când vacanţa de după sărbătorile de iarnă se termină şi aceştia sunt nevoiţi să se întoarcă la muncă după atâtea zile de pauză. Adoptarea unui regim alimentar uşor este soluţia care poate remedia aceste neplăceri. Pâinea, pastele şi orezul, salata, ridichile, usturoiul, ouăle fierte, laptele cald şi fructele favorizează somnul şi ajută organismul să se relaxeze. Pe de altă parte, alimentele condimentate cu piper, curry, paprika şi sare din abundenţă fac ca somnul să stea departe de dumneavoastră. Acestea sunt principiile de bază ale unei diete antiinsomnie, problemă cu care se confruntă foarte mulţi oameni după o perioadă de repaus şi mai ales de excese alimentare. Se ştie că tulburările de somn provoacă daune sănătăţii şi afectează calitatea vieţii provocând oboseală pe timpul zilei şi chiar depresie. „Alimentaţia este în strânsă legătură cu somnul. Fie că este vorba despre o dietă excesivă şi sunteţi nevoit să mergeţi în pat cu senzaţia de foame, fie că aţi făcut exces de mâncare şi mai ales de alimente grase sau care conţin substanţe excitante, somnul va întârzia cu siguranţă să apară“, au precizat specialiştii în nutriţie.
Evitaţi cafeaua şi ciocolata
În cazul în care doriţi să aveţi un somn liniştit, evitaţi, mai ales seara, ciocolata, cacaua, ceaiul negru şi cafeaua, dar şi băuturile alcoolice tari care induc un somn de proastă calitate şi o senzaţie de rău dimineaţa în momentul trezirii.
Există însă alimente care ajută la relaxare. Sunt recomandate pastele, orezul, orzul, pâinea şi produsele ce conţin aminoacizi. Includeţi la masa de seară legume de orice fel, ouă fierte, carne albă, peşte şi brânzeturi proaspete sau fructe dulci. Dintre legume, un loc de bază îl ocupă salata, ridichile şi usturoiul, dar şi dovleceii şi varza. Un pahar de lapte cald băut exact înainte de a merge în pat face minuni atunci când vine vorba despre diminuarea acidităţii gastrice, care poate întrerupe somnul. Acelaşi efect îl au brânzeturile proaspete şi iaurtul.
Atenţie la ce alimente consumaţi
În cazul în care aveţi probleme cu somnul, trebuie să ţineţi cont de următoarea regulă. Cina trebuie luată cu cel puţin trei ore înainte de culcare şi să nu conţină alimente greu digerabile. Puneţi accentul pe micul dejun şi luaţi o cină cât mai săracă. Includeţi la prima masă a zilei fulgi de ovăz cu lapte degresat şi o banană sau mâncaţi o chiflă cu unt de alune, lapte şi o portocală. La prânz consumaţi spaghete, salate, legume proaspete, peşte, fructe şi lapte degresat sau carne de pui, broccoli, orez, fructe.
Seara optaţi pentru pui la rotisor, cartofi copţi cu smântână degresată sau spaghete, salată de legume proaspete. Pe tot parcursul zilei nu ezitaţi să consumaţi cât mai multă apă. Chiar înainte de a merge în pat, beţi un pahar de lapte cald degresat sau serviţi un iaurt de fructe.
(15 ian 2009, 03:58:51