Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au descoperit că un anumit nivel al testosteronului prezent în lichidul amniotic al femeilor însărcinate are o strânsă legătură cu apariţia autismului.
Această descoperire oferă posibilitatea efectuării unor teste şi a unor măsurători pentru a detecta boala în stadiu intrauterin, fapt care le-ar permite părinţilor să ia o decizie în privinţa controversatei probleme a întreruperii de sarcină.
Cercetătorii vor să iniţieze o dezbatere naţională asupra consecinţelor amniocentezei, o metodă de investigaţie invazivă, care constă în prelevarea de lichid din sacul amniotic, care se foloseşte deja de multă vreme pentru detectarea sindromului Down în stadiul intrauterin.
Părinţii copiilor autişti sunt foarte critici în ceea ce priveşte amniocenteza, care poate conduce la avort spontan, temându-se că metoda de investigaţie va conduce la o discriminare mai mare şi la un sprijin mai scăzut pentru fiii lor.
Printre bolnavii de autism se numără atât persoane cu abilităţi extraordinare în domenii precum matematica şi muzica, dar şi copii care nu pot să comunice şi au nevoie de îngrijire pe tot parcursul vieţii lor.
Criticii susţin că testele prenatale nu vor putea să identifice diferenţele individuale ale efectelor pe care maladia le are asupra bolnavilor.
Experţii de la centrul de cercetări asupra autismului din Marea Britanie au descoperit asocierea dintre autism şi nivelul de testosteron după un studiu efectuat pe 235 de copii, de la naşterea acestora şi până au împlinit vârsta de opt ani.
Astfel, dacă nivelul de testosteron este mare, copiii prezintă trăsături autiste, precum lipsa caracterului sociabil şi a aptitudinilor verbale până la vârsta de aproximativ opt ani.