sâmbătă, 10 ian 2009 - Anul XIV, nr. 6 (3992)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Strănutul, periculos pentru cei din jur

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Din totdeauna am fost avertizaţi că tusea şi strănutul transmit microbi în toate părţile, numai că acum se poate spune concret cât de periculos poate fi un simplu strănut pentru cei din jur. De exemplu, studiile spun că un strănut care se "petrece" într-un mijloc de transport în comun poate transmite virusul răcelii la 150 de pasageri în doar cinci minute. Dacă nu sunt opriţi într-o batistă sau într-un şerveţel, microbii se răspândesc atât de rapid încât în câteva secunde sunt transmişi prin intermediul barelor, al scărilor sau al scaunelor din mijlocul respectiv de transport.

Cercetătorii au chestionat 1.300 de muncitori în legătură cu starea lor de sănătate şi au constatat că aproape toţi cei care făceau naveta au răcit cel puţin o dată. Rezultatele chestionarelor au fost procesate de Roger Henderson, un specialist în răceli şi viroze, care a analizat "ruta" propriu-zisă a strănutului dintr-un mijloc de transport în comun. Astfel, s-a putut trage concluzia că un singur strănut expulzează în aer 100.000 de picături, cu o viteză uimitoare de 140 km/h. Fiecare picătură se transferă pe bare, scaune şi pe alte obiecte care sunt atinse în mod constant. Henderson a calculat că până la 10 la sută dintre navetişti intră în contact cu o zonă infectată de strănutul respectiv. În cele mai aglomerate locuri, ca de exemplu scările sau peroanele din staţii, un strănut afectează aproximativ 150 de persoane în timpul orei de vârf.

 

 

Studiu

În cadrul studiului s-a constatat că, în schimb, doar 58 la sută dintre cei care în mod obişnuit lucrează la domiciliu au răcit. Ce termen de comparaţie, 99 la sută dintre cei care merg la serviciu cu metroul, 98 la sută dintre cei care merg cu autobuzul şi 96 la sută dintre cei care fac naveta cu trenul au răcit. Însă, potrivit aceluiaşi studiu, procentul de răciţi este de doar 88 la sută printre cei care merg la serviciu pe jos.

Studiul a mai scos la iveală şi faptul că navetiştii sunt conştienţi de simptomele de răceală ale celorlalţi, deşi nu sunt întotdeauna înţelegători în acest sens. S-a constatat că 20 la sută dintre călători sunt enervaţi de faptul că există şi persoane care nu folosesc batista când strănută, iar 33 la sută sunt de-a dreptul înfuriaţi de cei care nu pun mâna la gură când tuşesc. Strănuturile repetate îi calcă pe nervi pe 12 la sută dintre călători, în timp ce doar trei la sută acordă atenţie celor care îşi dreg glasul.

"Nu putem evita germenii în totalitate, însă putem face o mulţime de lucruri pentru a nu-i lăsa să se împrăştie. Gândiţi-vă la cei din jur înainte să strănutaţi fără să folosiţi un şerveţel şi imaginaţi-vă că în cinci minute şi alte persoane vor fi infectate şi singurul vinovat veţi fi dumneavoastră", astfel au ales cercetătorii să promoveze ideea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Strănutul, periculos pentru cei din jur.
 Vizualizări articol: 1126 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Strănutul, periculos pentru cei din jur5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei