Cercetătorii au chestionat 1.300 de muncitori în legătură cu starea lor de sănătate şi au constatat că aproape toţi cei care făceau naveta au răcit cel puţin o dată. Rezultatele chestionarelor au fost procesate de Roger Henderson, un specialist în răceli şi viroze, care a analizat "ruta" propriu-zisă a strănutului dintr-un mijloc de transport în comun. Astfel, s-a putut trage concluzia că un singur strănut expulzează în aer 100.000 de picături, cu o viteză uimitoare de 140 km/h. Fiecare picătură se transferă pe bare, scaune şi pe alte obiecte care sunt atinse în mod constant. Henderson a calculat că până la 10 la sută dintre navetişti intră în contact cu o zonă infectată de strănutul respectiv. În cele mai aglomerate locuri, ca de exemplu scările sau peroanele din staţii, un strănut afectează aproximativ 150 de persoane în timpul orei de vârf.
Studiu
În cadrul studiului s-a constatat că, în schimb, doar 58 la sută dintre cei care în mod obişnuit lucrează la domiciliu au răcit. Ce termen de comparaţie, 99 la sută dintre cei care merg la serviciu cu metroul, 98 la sută dintre cei care merg cu autobuzul şi 96 la sută dintre cei care fac naveta cu trenul au răcit. Însă, potrivit aceluiaşi studiu, procentul de răciţi este de doar 88 la sută printre cei care merg la serviciu pe jos.
Studiul a mai scos la iveală şi faptul că navetiştii sunt conştienţi de simptomele de răceală ale celorlalţi, deşi nu sunt întotdeauna înţelegători în acest sens. S-a constatat că 20 la sută dintre călători sunt enervaţi de faptul că există şi persoane care nu folosesc batista când strănută, iar 33 la sută sunt de-a dreptul înfuriaţi de cei care nu pun mâna la gură când tuşesc. Strănuturile repetate îi calcă pe nervi pe 12 la sută dintre călători, în timp ce doar trei la sută acordă atenţie celor care îşi dreg glasul.
"Nu putem evita germenii în totalitate, însă putem face o mulţime de lucruri pentru a nu-i lăsa să se împrăştie. Gândiţi-vă la cei din jur înainte să strănutaţi fără să folosiţi un şerveţel şi imaginaţi-vă că în cinci minute şi alte persoane vor fi infectate şi singurul vinovat veţi fi dumneavoastră", astfel au ales cercetătorii să promoveze ideea.