Această dietă, denumită "prudentă", nu are o legătură directă cu un risc scăzut de deces cauzat strict de cancerul mamar. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că femeile diagnosticate cu cancer mamar şi care practică o astfel de dietă sunt expuse unui risc mai mic de deces cauzat de alţi factori adiacenţi, în perioada celor opt ani de zile cât a durat acest studiu.
"Dieta bogată în fructe, legume, seminţe şi slabă în carne roşie şi alimente prăjite influenţează în mod pozitiv starea generală de sănătate a femeilor şi previne apariţia celorlalte tipuri de cancer sau a altor maladii cronice", a declarat Marilyn L. Kwan, cercetător în cadrul clinicii Kaiser Permanente din Oakland (California).
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 1.901 femei diagnosticate cu forme incipiente de cancer mamar. Între 2001 şi 2002, ele au completat chestionare detaliate referitoare la dieta lor, exerciţiile fizice practicate, greutatea corporală şi alţi factori de sănătate. Aceste paciente au fost atent supravegheate în următorii opt ani, perioadă în care 226 de femei au decedat, 128 ca urmare a cancerului mamar.
Echipa condusă de doctorul Kwan a descoperit că femeile care au raportat o dietă prudentă au înregistrat o rată totală a deceselor mai scăzută decât pacientele care au adoptat o dietă "occidentală", bogată în consumul de carne roşie şi în alimente prăjite, snack food, acizi graşi şi pâine albă obţinută din grăunţe rafinate.
Femeile cu o dietă sănătoasă sunt supuse unui risc de deces cauzat de cancerul mamar cu 50% mai scăzut în perioada analizată decât celelalte paciente, chiar dacă sunt luaţi în calcul şi alţi factori importanţi, precum dimensiunea tumorilor, tipul tratamentului aplicat şi dependenţa de nicotină.
În mod invers, femeile cu un stil de alimentaţie "occidental" sunt supuse unui risc general de deces cu 53% mai ridicat decât cele care consumă cantităţi reduse din aceste tipuri de alimente.