Cercetătorii din cadrul Institutului pentru Alimente, Sănătate şi Nutriţie din Albany au analizat care este cea mai bună alegere pentru creşterea nivelului de acid gras omega-3: somonul sau capsulele cu ulei de peşte. „Persoanele care au primit tratament cu ulei de peşte s-au plâns de dispepsie, regurgitare, halenă, oboseală şi greaţă, însă cei care au mâncat somon au tolerat foarte bine acest aliment”, a declarat coordonatorul studiului, Welma Stonehouse.
Beneficii pentru sănătate
Acidul gras omega-3 câştigă popularitate pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii, inclusiv protecţie în faţa bolilor de inimă, a artritei reumatoide şi a afecţiunilor oculare. În plus, acidul îmbunătăţeşte funcţiile creierului şi ajută la combaterea depresiei. Omega-3 se obţine dintr-o gamă largă de produse vegetale precum seminţele de in, nuci, ulei de soia şi ulei de canola, dar şi din surse animale, precum peşte, carne şi ouă. Cu toate acestea, cea mai bună sursă de omega-3 rămâne uleiul de peşte, fie luat din carnea de somon, fie din capsule cu ulei de peşte.
Oamenii de ştiinţă au comparat rezultatele obţinute la un grup de voluntari sănătoşi care au mâncat de două ori pe săptămână câte o porţie de 120 de grame de somon cu rezultatele obţinute de alt grup, ai cărui membri au luat capsule cu ulei de somon cu acelaşi conţinut de omega-3. S-a constatat că toţi participanţii aveau niveluri similare de omega-3 în sânge. Diferenţa a fost că persoanele care au mâncat somon au reuşit să-şi crească nivelul de seleniu din sânge.