Potrivit unui studiu efectuat de un grup de cercetători francezi, dacă faceţi eforturi intelectuale intense, riscaţi să deveniţi obezi.
Experimentul în urma căruia s-a tras această concluzie a fost efectuat pe un eşantion de 14 voluntari, studenţi care au fost supuşi la trei probe şi rugaţi ca după fiecare test să mănânce cât le cere organismul.
În timpul primei probe, subiecţii au fost rugaţi să se relaxeze stând pe scaun; pentru a doua, studenţii au fost puşi să citească şi să facă rezumatul unui text, iar pentru a treia au fost rugaţi să facă o serie de teste de memorie, atenţie şi vigilenţă.
Fiecare probă a durat 45 de minute, iar în pauza dintre acestea, participanţii au fost invitaţi să mănânce după bunul lor plac. Cercetătorii au constatat că subiecţii au consumat cu 203 calorii mai mult după ce au făcut rezumatul textului şi cu 253 de calorii mai mult după testul de atenţie, faţă de proba de relaxare. Aceste date reprezintă o creştere a consumului cu 23,6, respectiv 29,4 la sută, comparativ cu cantitatea de mâncare ingerată după repaus.
Pentru a confirma rezultatul experimentului, oamenii de ştiinţă au prelevat şi mostre de sânge în timpul şi după fiecare probă. S-a constatat că activitatea intelectuală a generat o fluctuaţie mai mare a nivelului de glucoză din organism.
„Aceste fluctuaţii ar putea fi cauzate de stresul asociat cu munca intelectuală sau pot la fel de bine să reflecte o adaptare biologică în perioada arderii glucozei. Compensarea de ordin caloric după efortul intelectual, combinată cu faptul că în prezent oamenii fac mai puţină muncă fizică decât altădată, contribuie la creşterea numărului de cazuri de obezitate în ţările puternic industrializate”, a explicat Jean-Philippe Chaput, autorul studiului.