O echipă formată din trei cercetători de la trei universităţi americane a analizat felul în care consumatorii îşi justifică opţiunile. „Din cauza faptului că este mai dificil să facem alegeri dintr-o gamă mai largă, avem tendinţa de a opta pentru cele pe care le putem justifica mai uşor.
Astfel, este mai uşor să explicăm de ce facem alegeri utile şi corecte, decât de ce ne răsfăţăm cu anumite opţiuni. Prin urmare, puşi în faţa unui meniu generos, oamenii ar alege cu mai multă uşurinţă o salată în locul unei pizza cu multe calorii sau o îngheţată de căpşune în locul uneia de ciocolată”, au explicat cercetătorii.
În timpul desfăşurării experimentului, participanţii au fost rugaţi să aleagă între mai multe sortimente de îngheţată, unele - dietetice, altele - normale. S-a constatat că grupul care a avut de ales dintr-o gamă mai largă de sortimente a optat pentru cele dietetice.
În acelaşi fel, atunci când participanţii la studiu au avut posibilitatea de a se servi de pe o tavă ce conţine prăjituri şi fructe, acestea din urmă au fost preferate atunci când gama de sortimente a fost mai variată.
„Deşi, în general, opţiunile mai sănătoase sunt mai uşor de justificat, contextul poate oferi explicaţii pentru răsfăţul culinar”, au scris autorii studiului în concluzii.
„De exemplu, atunci când depun efort la un test dificil, oamenii îşi pot oferi o scuză accesibilă pentru a se răsplăti. În acelaşi fel, persoanele care se angajează în activităţi de voluntariat simt că şi-au câştigat dreptul de a se răsfăţa. Astfel, gama de sortimente influenţează alegerile, însă tipul specific de opţiune va depinde întotdeauna de justificarea accesibilă”, au explicat oamenii de ştiinţă.