Studiul a fost efectuat de psihologul Andrea Polonijo de la Universitatea din Columbia Britanică, împreună cu profesorul de sociologie Richard Carpiano, şi a fost publicat în numărul din luna decembrie al revistei Women's Health.
Această formă de chirurgie este prezentată ca o practică banală de îngrijire şi menţinere a frumuseţii de către cele mai multe din revistele de modă destinate femeilor din America de Nord, a declarat Polonijo. Acest subiect apare adeseori alături de articolele referitoare la modă sau la regimurile dietetice.
Riscurile psihologice sunt menţionate doar în 18% din cazuri, dar riscurile fizice incluse în aceste intervenţii chirurgicale sunt mult mai des menţionate.
Scopul acestui studiu este de a determina dacă "chirurgia estetică are efecte pozitive sau negative asupra echilibrului psihologic", a declarat Polonijo. Pentru moment, nu există un consens în comunitatea oamenilor de ştiinţă, care încearcă să afle dacă această formă de chirurgie reprezintă cauza unei depresii psihologice sau dacă "femeile care suferă de această afecţiune erau deja predispuse".
Studiile anterioare susţină că "anxietatea şi depresia pot fi accentuate, iar o stare de profundă insatisfacţie faţă de propriul corp ar putea să apară după o operaţie estetică", a explicat Polonijo.
Câteva studii anterioare chiar au avansat teoria unei legături care există între implanturile mamare şi riscul de apariţie a unor probleme psihologice sau a tendinţelor sinucigaşe.
Cercetătorii au analizat 35 de articole referitoare la operaţiile estetice invazive, fără să ţină cont de procedurile superficiale, precum injecţiile de Botox, publicate în ultimii cinci ani în revistele canadiene şi americane precum Châtelaine, Cosmopolitan, O:The Oprah Magazine, Flare şi Prevention.
"Aceste reviste tind să promoveze o îmbunătăţire a confortului psihologic provocat de aceste operaţii, dar nu se ajunge întotdeauna la acest rezultat", a explicat Polonijo. "Ar trebui să prezinte un punct de vedere mai echilibrat".
În Statele Unite, Societatea Americană pentru Chirurgie Plastică (American Society for Aesthetic Plastic Surgery) a constatat, în 2007, o creştere cu 8% a operaţiilor chirurgicale din acest domeniu, la 1,5 milioane de proceduri. Liposucţia este cea mai populară dintre operaţiile estetice.