Consumul zilnic de nuci aduce mari beneficii persoanelor în vârstă care suferă din cauza sindromului metabolic, un grup de afecţiuni definit prin obezitate, un nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune arterială şi diabet, a declarat Jordi Salas-Salvado de la Universitatea Rovira i Virgili din Spania, principalul autor al studiului.
"Rezultatele acestui studiu demonstrează că o dietă tradiţională mediteraneană, cu o mică valoare energetică, dacă este îmbogăţită cu nuci, care sunt bogate în grăsimi, în grăsimi nesaturate şi gustoase, reprezintă o soluţie eficientă de combatere a sindromului metabolic", au declarat autorii spanioli.
Această descoperire confirmă concluziile studiilor anterioare, care au demonstrat deja beneficiile aduse de dieta mediteraneană, bogată în legume, peşte şi grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, în comparaţie cu alcoolul şi carnea roşie. Studiile precedente au demonstrat că această dietă reduce riscul apariţiei diabetului, astmei şi a altor afecţiuni.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.224 de persoane din Spania, cu vârstele cuprinse între 55 şi 80 de ani, care prezentau un risc sporit de afecţiuni cardiace. Un grup a fost sfătuit să folosească o dietă săracă în grăsimi, iar alte două grupuri au urmat o dietă mediteraneană. Unul din aceste două grupuri a primit în fiecare săptămână un litru în plus de ulei de măsline, iar celălalt a primit în fiecare zi un amestec de 30 de grame de nuci.
La începutul studiului, aproape două treimi din persoanele participante îndeplineau condiţiile pentru a fi considerate bolnave de sindromul metabolic, dar, după un an, boala lor s-a diminuat în intensitate cu 14% în cazul grupului care a consumat nuci, faţă de 7% pentru grupul care a consumat ulei de măsline şi de doar 2% pentru grupul de control, care a apelat la o dietă săracă în grăsimi.
Nucile conţin nutrimente benefice pentru sănătatea organismului, precum fibre, arginină, potasiu, calciu şi magneziu, precum şi un nivel ridicat de grăsimi nesaturate, comparabil cu cel conţinut de uleiul de măsline, au precizat cercetătorii spanioli.