Acest studiu a fost efectuat pe o durată de 10 ani şi a arătat că persoanele care mănâncă cereale, consumă totodată mai mult lapte decât media obişnuită, iar în acest fel consumă mai puţine alimente bogate în grăsimi, mai puţină carne, mai puţine ouă şi mai puţine băuturi răcoritoare dulci.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.379 de adolescente americane şi susţine că oamenii care consumă cereale au şi alte obiceiuri sănătoase, precum practicarea exerciţiilor fizice cu regularitate.
Cerealele conţin totodată şi vitamine, care au efecte pozitive asupra organismului. Potrivit cercetătorilor americani, aceleaşi persoane care consumă cereale, consumă şi mai multe fibre şi carbohidraţi pe durata unei zile.
Cercetătorii au dorit să afle de ce micul-dejun este adeseori descris ca fiind "cea mai bună masă a zilei". Pentru copii, micul-dejun axat pe cereale are legătură cu o mai bună nutriţie, cu un indice de greutate corporală mai scăzut, cu o mai mare frecvenţă de practicare a sportului şi cu o mai bună calitate a vieţii.
Stilul de viaţă al persoanelor care consumă cereale a fost comparat cu cel al persoanelor care servesc un alt tip de mic-dejun.
Cerealele furnizează organismului mai multe fibre, fier, acid folic, zinc şi mai puţine grăsimi, săruri şi colesterol, în comparaţie cu celelalte tipuri de mic-dejun.
Cercetătorii au remarcat de asemenea că persoanele care preferă cerealele au şi o mai bună dietă globală. Aceste persoane consumă mai mult lapte şi mai puţine băuturi dulci şi carbogazoase.